Ritmul lent, proverbial deja, cu care se construiesc drumurile în România, ar putea fi schimbat, cu un nou set de legi. Aceasta este speranţa ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. În vizită pe şantierul numit autostrada Bucureşti-Ploieşti, Boagiu s-a arătat iritată de problemele pe care statul le întâmpină atunci când vine vorba de dezvoltare infrastructură şi a conchis că va propune Guvernului modificarea legislaţiei.

23084-nod-autostrada.jpgDrumurile ar putea fi construite mai repede, dacă factorii implicaţi nu ar mai pune atâtea piedici. Sună a utopie, dar este planul de luptă al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. În momentul în care a constatat întârzierile de pe şantierul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, aceasta a decretat că va propune Guvernului modificarea legislaţiei privind infrastructura de transport, în speranţa că nu se va mai confrunta cu problemele ridicate în prezent atât de Electrica, cât şi de autorităţile centrale şi locale în finalizarea proiectelor.

„Problema cea mai mare este lipsa de cooperare a autorităţilor, fie că sunt ele publice sau locale. Avem o lege a exproprierilor datorită căreia, în ciuda faptului că are termene clare, ne împiedicăm în opoziţia pe care o avem ba de la Electrica, ba de la unele autorităţi, ba de la schimbări de PUZ-uri, ba de la diverse presiuni puse pe constructori, şi atunci trebuie să decidem la un moment dat. Noi lucrăm la o modificare legislativă - nu vă ascund asta - astfel încât tot felul de astfel de ingerinţe să fie eliminate.”, a arătat Anca Boagiu.

Alături de Boagiu, premierul Emil Boc a atenţionat că lucrările la autostrada Bucureşti-Ploieşti trebuie finalizate în luna aprilie, cel târziu în luna mai a acestui an. În luna august, premierul a vizitat şantierul de lucrări şi le-a reproşat constructorilor că unele porţiuni ale lucrării arată ca în "epoca de piatră", avertizând că le va "tăia capul", inclusiv prin aplicarea de penalităţi, dacă nu vor respecta termenele de finalizare a proiectului. Termenul iniţial de finalizare era 15 decembrie 2011. Noul termenul estimat de CNADNR pentru finalizarea tronsonului Moara Vlăsiei-Ploieşti este trimestrul al doilea al acestui an.

Autostrada Bucureşti-Ploieşti va avea 62 kilometri, dintre care 25 km erau finalizați în noiembrie. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 450 milioane euro.

CITEȘTE ȘI Ministrul Anca Boagiu promite noi kilometri de autostradă pentru anul ce urmează


23 January 2012