De ceva vreme, Fiscul duce un adevărat război de gherilă pentru recuperarea TVA-ului ce nu a fost plătit pentru tranzacţiile imobiliare făcute între persoane fizice. Se poate vorbi de o adevărată luptă pe viaţă şi pe moarte, în care s-a pus deja sechestru pe averi de sute de milioane de euro.

18302-document_bun_anaf-1_copy.jpgÎn schimb, marii jucători - sau „rechinii", după alţii - de pe piaţa imobiliară au ripostat inclusiv cu autodenunţuri de corupţie. Iată însă că „Naţional" publică în premieră un act care poate bulversa cu totul fronturile deschise în această confruntare cu o miză de multe miliarde de euro.

„1 ianuarie 2008"

Este vorba despre adresa nr. 635886/ 15.02.2008 adresată Camerei Notarilor Publici Bucureşti sub nr. 351/ 19.02.2008 de către Direcţia Generală Legislaţie şi Proceduri Fiscale a ANAF, unde se aduc precizări în măsură de a schimba soarta miilor de dosare aflate pe rolul instanţelor în prezent. Şi unde, sub semnătura directorului general Ion Busuioc şi a directorului general adjunct Luminiţa Dumitru se precizează cât se poate de clar: „Începând cu data de 1 ianuarie 2008, persoanele fizice care, acţionând de o manieră independentă, înstrăinează construcţii noi, părţi ale acestora sau terenuri construibile, în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate, care depăşesc plafonul anual de 3500 euro, sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent şi să achite taxa pe valoarea adăugată pentru aceste înstrăinări".

Controale retroactive

Aceste precizări nu fac decât să dinamiteze poziţiile belicoase pe care se află combatanţii. Pe de o parte, Fiscul a trecut la punerea sub sechestru a celor care nu au plătit TVA, deşi au rulat mii de case pe persoană fizică.

În schimb, milardari ca Gigi Becali, Robert Negoiţă, Cristian Ţânţăreanu, Gigi Neţoiu sau Codin Maticiuc, despre care se ştie că s-ar afla în război cu ANAF-ul, susţin că aceste controale retroactive desfăşurate pentru verificarea tranzacţiilor derulate între 2006 şi 2008 ar fi abuzive. Şi că alături de ei ar putea fi târâţi în instanţe alţi 1,3 milioane de români care au vândut sau cumpărat case noi. Iar la această situaţie explozivă s-a ajuns din cauza nebuloaselor din Legea 571/2003, lămurite acum, culmea, chiar de către experţii în legislaţie ai Fiscului...


Sursa

17 May 2011