POSIBILITATE. Doritorii de credite prin programul guvernamental pot merge la bancă pentru a li se face sau reface calculele, dar răspunsul va fi întârziat de deciziile FNGCIMM.

sursa:evz.roCei care au dosarul gata şi vor să meargă la bancă pentru a solicita un credit prin programul „Prima casă 2” pot face acest lucru, dar vor trebui să aştepte ceva mai mult timp pentru finalizarea lui deoarece băncile aşteaptă şi ele, la rândul lor, deciziile Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

BCR primeşte dosare, face calcule, dar ţine dosarul până după 1 martie. În schimb, reprezentanţii Piraeus Bank, având în vedere că majoritatea condiţiilor legate de dobânzi şi comisioane au rămas neschimbate, spun că la ei nimic nu s-a modificat.

„Clienţii care doresc să aplice, conform noilor condiţii, pot solicita în conti nuare efectuarea unei aprobări financiare (pentru a putea afla suma pentru care sunt eligibili în baza veniturilor obţinute), iar de la momentul alocării plafonului pentru anul 2010 emiterea unei promisiuni de garantare sau pentru credit”, ne-au mai declarat ofi cialii Piraeus Bank.

Pe de altă parte, bancherii de la Credit Europe Bank consideră că 1 martie 2010 este data probabilă când doritorii pot prezenta dosarul la bancă pentru a obţine un credit.

 Programul modificat aduce şi produse noi

Unele bănci sunt hotărâte să schimbe puţin strategia şi produsul în aşa fel încât să-l facă ceva mai competitiv şi mai atractiv pentru clienţi. „În plan intern, se lucrează pentru a finaliza structura noului produs, precum şi implementarea noilor reglementări şi vom comunica intrarea în vigoare”, ne-au spus oficialii UniCredit Ţiriac Bank.

Ratele s-ar putea „scumpi”

Dacă până acum comisionul perceput de Fondul de Garantare era fix, de 0,37% pe an, calculat la soldul finanţării, de acum acest lucru se va schimba, mai spun bancherii de la Piraeus Bank.

Singura diferenţiere referitoare la costuri este faptul că nivelul comisionului de gestiune datorat FNGCIMM, în prezent în valoare de 0,37% pe an, se va negocia semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi Fond şi se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice”, au afirmat reprezentanţii Piraeus Bank.

RESTRICŢIE

Certificatul energetic scoate casele din programul guvernamental

Casele care nu au certificat energetic vor fi excluse din programul guvernamental „Prima casă”, ne-adeclarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Potrivit lui, respectivele locuinţe urmează să fie scoase din program de-abia atunci când directiva europeană va intra în vigoare, până atunci orice locuinţă poate fi achiziţionată prin „Prima casă”.

24 February 2010