Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului a susţinut astăzi, 16 februarie a.c., o conferinţă de presă în care a prezentat noutăţile promovate de minister în legătură cu programele de construcţie de locuinţe şi, de asemenea, a anunţat prima reuniune a Consiliului pentru coordonarea proiectului de brand turistic al României.

sursa: www.naturalist.ro"Dorim să atragem surse suplimentare de finanţare prin vânzarea locuinţelor ANL, pentru a continua programul de construcţie de locuinţe şi a atinge ţinta propusă de 100.000 locuinţe în următorii 3 ani. Nu în ultimul rând, urmărim susţinerea creşterii economice şi contracararea efectelor crizei prin impulsionarea domeniului construcţiilor de locuinţe.", a declarat ministrul Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va promova în şedinţa de Guvern de maine, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, prin care se urmăreşte reducerea de la 3 ani la 1 an a termenului după care chiriaşii pot opta pentru cumpărarea locuinţei, eliminarea conditionarii din legea ANL conform căreia chiriaşii nu pot avea un venit pe membru de familie mai mare decat dublul salariului mediu brut şi stabilirea unui preţ de vânzare accesibil a locuinţelor ANL, la valoarea de înlocuire diminuată cu amortizarea.

Valoarea de înlocuire reprezintă valoarea cu care se poate realiza un apartament la preţul zilei, la aceeaşi suprafaţă construită şi acelaşi grad de finisaje şi performanţe tehnice. În urma calculelor făcute, rezultă urmatoarele valori de înlocuire: apartament cu 1 camera - 19.140 Euro, apartament cu 2 camere - 26.950 Euro şi apartament cu 3 camere - 36.014 Euro.

În ceea ce priveşte noul program anunţat, "Renaşterea Satului Românesc - 10 case pentru specialişti", destinat specialiştilor, angajaţi în sistemul public din mediul rural, locuinţele vor fi închiriate acestora doar pe durata contractului de muncă şi nu se vor putea vinde. Proiecţiile Ministerului au pornit de la cifra estimată de 10 case în fiecare comună, ceea ce conduce la un număr de 25.000 de case în următorii 3 ani. Cifra va varia în funcţie de solicitările administraţiilor publice locale, putând urca până la maxim 15.

 

 

16 February 2010