„Nu te opri niciodată. Chiar dacă ai în faţa ta un zid, trebuie să treci prin el!" cu acest motto, Donal Trump a reuşit să strângă o avere râvnită de mulţi. Numele său este unul dintre cele mai cunoscute brand-uri internaţionale, Trump reuşind să creeze un imperiu pe piaţa imobiliară. Afacerile lui au mers şi în zona divertismentului de lux.

Donald Trump.jpgNăscut pe 14 iulie 1946, Donald John Trump are rădăcini germane. Bunicii din partea tatălui erau imigranţi germani stabiliţi în Statele Unite în 1885. Donald a urmat de la 13 ani Academia Militară din New York. De asemenea, în adolescenţă a practicat multe sporturi, printre care fotbal american şi baseball. A fost chiar şi căpitanul echipei militare de baseball doi ani la rând, între 1962 şi 1964.

Nu e niciun moment mai bun decât cel prezent pentru a intra în afacerile imobiliare

Cu o educaţie militară riguroasă, Trump şi-a continuat studiile la Fordham University. Şi-a luat diploma în ştiinţe economice în 1968, după care a fost tentat să se înscrie la şcoala de cinematografie. Fire practică, a rezistat acestei tentaţii şi a început să lucreze alături de tatăl său.

„După ce am absolvit Academia Militară New York în 1964, m-am gândit serios să urmez cursurile unei facultăţi de regie şi film. În cele din urmă am hotărât că real estate-ul reprezintă pentru mine un business veritabil", declara magnatul în cartea sa, „Art of Deal".

Succesul timpuriu

Trump senior a fost cel care l-a iniţiat pe Donald în secretele „junglei" imobiliare, modelându-i talentul nativ în afaceri. Primul proiect la care a lucrat a adus profit de 6 milioane dolari într-un an. În anii ‘70 a dezvoltat foarte mult firma tatălui său, investind corect în timpul unei crize economice. Era implicat în multe proiecte cu primăria oraşului New York, iar pe unul dintre acestea a reuşit să îl finalizeze cu doi ani mai devreme. Şi-a câştigat încrederea partenerilor de afaceri când, pe lângă faptul că a terminat mai devreme acest proiect, a folosit un buget de doar 750.000 dolari, deşi avea la dispoziţie trei milioane de dolari. Restul a fost profitul companiei sale.

Trump făcea bani din orice proprietate, personală sau nu. De exemplu, el şi-a transformat casele de vacanţă în afaceri de succes. Reşedinţa sa din Palm Beach a devenit un club privat, cu o taxă de intrare de 100.000 dolari şi o taxă anuală de 6.500 dolari.

Colapsul financiar

Dar aşa cum a reuşit să facă avere între-un timp aşa de scurt, Donald Trump a reuşit să o şi piardă, anul 1989 nefiind tocmai productiv pentru afacerile sale. Trump a ajuns în pragul falimentului la începutul anului 1991, când pe fondul recesiunii nu a reuşit să concretizeze o investiţie uriaşă. Totalul datoriilor personale ajunsese atunci la 900 de milioane dolari, iar datoriile companiei erau aproape de 3,5 miliarde dolari.

Trump este considerat un geniu al investiţiilor, fapt demonstrat în timp. A reuşit ca în doar trei ani de zile să acopere mare parte din sumele datorate, cedând creditorilor şi băncilor acţiuni de la hotelurile de lux pe care le deţinea. Viziunile sale în domeniul imobiliar dădeau roade, astfel că afacerile sale din real estate se dezvoltau cu succes, iar investitorii care îl creditaseră gustau din succes alături de el.

Succesul în televiziune

The Donald, aşa cum este supranumit magnatul, deţine foarte multe proprietăţi imobiliare în cele mai scumpe zone  din lume - clădiri, terenuri, şi afaceri de succes - restaurante, hoteluri şi cazinouri. Cu toate acestea, atenţia din partea publicului mondial a venit în 2007, când a propus un reality show intitulat „The Apprentice" - participanţii la acest show se luptau pentru a deveni asistentul lui personal.

Donald Trump a primit şi o stea pe Hollywood Walk of Fame în urma acestui show filmat non-stop. Încasările în urma emisiunii au fost pe măsura valorii sale - trei milioane de dolari pentru fiecare episod. Odată cu „The Apprentice" replica în engleză pentru „Eşti concediat!" a devenit celebră.

Cele şapte principii ale lui Donald Trump:
• Trebuie să fii inteligent de la naştere
• Trebuie să îţi placă ce faci
• Nu renunţa niciodată la ceva înainte să termini
• Cel mai important lucru este încrederea de sine
• Divide et impere - Dezbină şi cucereşte
• Trebuie să îţi păstrezi calmul în orice situaţie
• Trebuie să fii un om loial

Candidatura la preşedinţie

Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a candida, în 2012, la preşedinţia Statelor Unite. Surpriza a venit odată cu publicarea unui sondaj realizat de Wall Street Journal/NBC News, conform căruia magnatul se clasa pe locul doi în rândul preferinţelor simpatizanţilor republicani. Miliardarul este dispus să dea 600 de milioane dolari pentru a ajunge preşedintele Americii.

„Mă pot lipsi şi de o sumă mai mare de atât. Şi e un sentiment plăcut că pot face asta. Una dintre cele mai mari calităţi ale mele este că sunt bogat. Dacă am nevoie de 600 de milioane dolari, pur şi simplu îi scot din cont. Ceea ce este un avantaj imens" a spus recent Trump.
Averea sa este estimată în prezent la 2,7 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Miliardarul american care vrea să ridice un Las Vegas în Europa şi-a început cariera ca vânzător de ziare


 

8 April 2011