Din cauza blocajelor de pe piata imobiliara
CURENTUL - 05.04.2005
 Domeniul constructiilor va avea o evolutie mai lenta

           Valoarea lucrarilor de constructii in anul 2004 a fost de 213.900,4 miliarde de lei, in crestere cu 8,9% fata de anul 2003. Materialele de constructii si alte produse din minerale nemetalice s-au vandut mai bine, cifra de afaceri avansand cu 10,6%, anul trecut. Cu toate acestea, in 2005, piata materialelor de constructii va creste moderat, cu circa 5-8%, afirma surse din piata. De vina sunt si blocajele de pe piata imobiliara autohtona.

  Dupa cresterea din ultimii ani a pietei constructiilor, analistii se asteapta ca domeniul sa aiba parte de o evolutie mai moderata in 2005. Unul din motivele acestei dinamici incetinite este blocajul prelungit in care se gaseste piata imobiliara. Sectorul imobiliar este foarte afectat in acest moment, spun reprezentantii mediului de afaceri autohton. Se poate spune ca piata este blocata in ceea ce priveste tranzactiile efectuate de agentiile imobiliare. La acestea se mai adauga actiunile speculative repetate, situatia incerta a terenurilor intravilane, precum si schimbarile in regimul de impozitare a tranzactiilor cu caracter speculativ.

  Romanii continua sa construiasca

  Anul trecut, piata materialelor de constructii a fost "pe val", productia industriala avand un salt de aproape 17% fata de anul precedent, potrivit datelor comunicate de catre Institutul National de Statistica (INS). Si vanzarile au mers mai bine, cifra de afaceri realizata in sectorul fabricarii de materiale de constructii si alte produse din minerale nemetalice avansand cu 10,6% in 2004, comparativ cu 2003.

         Constructorii spun ca, pe piata autohtona, ponderea consumului de ciment in aplicatiile de tip betoane si prefabricate a inregistrat cresteri semnificative in ultimii ani, in defavoarea consumului de ciment la saci, pentru acelasi tip de aplicatii. Acest lucru se explica prin cresterea investitiilor in proiecte mari de infrastructura (drumuri si poduri in principal), dar si schimbarea mentalitatii micilor consumatori.

         Acestia din urma prefera sa achizitioneze betonul gata preparat in statii de betoane dotate cu tehnologie de ultima ora decat sa il mai prepare artizanal in curtea casei pe care o construiesc. In prima luna a anului 2005 insa, vanzarile de materiale de constructii si alte produse din minerale nemetalice s-au redus dramatic, cu 41,3%. Scaderea este fireasca, opineaza specialistii, avand in vedere ca sectorul intra intr-un regres evident in perioada rece.

BCA versus paianta si chirpici

Materialul cel mai mult utilizat in constructia de case unifamiliale este Betonul Celular Autoclavizat (BCA), deoarece blocurile realizate din acest material confera o rezistenta mecanica foarte buna, in timp ce rezistenta la transfer termic este superioara structurilor din caramida. De asemenea, costul redus recomanda BCA-ul. Cu toate acestea, paianta si chirpiciul nu au disparut cu desavarsire din preferintele romanilor, in special in mediul rural. Aproximativ 35% din casele ridicate la tara dupa anul 2000 sunt realizate din materiale cu o asemenea compozitie organica, dintr-un motiv lesne de inteles: costurile scazute.

Simona Simionescu

5 April 2005