Dobinzile scad, restrictiile ramin

 Cotidianul - 04.12.2006
Bancile straine isi vor putea deschide sucursale printr-o simpla notificare adresata BNR, dar se vor supune restrictiilor locale

Credite ipotecareDupa 1 ianuarie 2007, publicul din Romania va asista la aparitia unor nume noi in peisajul bancar autohton. Pe langa cele 39 de banci care opereaza deja pe piata financiar-bancara romaneasca, se vor deschide din ce in ce mai multe sucursale ale unor banci straine, care vor dori sa-si ofere serviciile clientilor persoane fizice, dar si companiilor autohtone.

Atractia tarimului virgin

In ciuda dezvoltarii accelerate din ultimii ani, Romania a ramas un tarim virgin pentru afacerile financiar-bancare in comparatie cu pietele saturate din vechea si noua Europa.

Potentialul de business bancar din Romania este, din perspectiva bancherilor, exceptional, date fiind gradul inca redus de bancarizare, intermedierea financiara raportata la PIB, marjele de dobinda promitatoare inca de profituri foarte mari. La toate acestea se adauga impactul aderarii la UE din perspectiva autorizarii de functionare a sucursalelor bancare. Incepind de la 1 ianuarie 2007, bancile romanesti pot opera oficial in orice stat membru UE, in baza unei simple notificari adresate Bancii Nationale, iar bancile straine pot deschide sucursale trimitind BNR o notificare similara. In cazul bancilor straine, care vor sa vina de la 1 ianuarie in Romania, notificarea se transmite BNR de catre banca centrala din statul de unde e originara banca. Banci precum KBC si Fortis din Belgia, Millenium din Portugalia, Bank of Cyprus, Banca Nazionale del Lavoro din Italia, Dexia se afla deja la startul activitatii in Romania, insa competitia internationala pentru piata bancara de la noi va aduce multe alte nume de banci in atentia romanilor.

Se ascute concurenta pentru clientela

Din punctul de vedere al clientului roman, doritor de acces facil la credite si de conditii de creditare mai ieftine, sunt vesti bune si mai putin bune. Aparitia pe piata bancara a sucursalelor bancilor straine va conduce cu siguranta la o competitie sporita pentru atragerea de clienti. Noile banci vor urmari sa smulga clienti de la actualii actori de pe piata, iar presiunea prin dobinzi mai scazute va fi arma cea mai eficace. Refinantarea imprumuturilor contractate in anii trecuti, cu dobinzi foarte ridicate, de la bancile care opereaza deja pe teritoriul Romaniei este doar una dintre armele care vor fi utilizate. Cei care se asteptau insa ca bancile straine sa aduca dupa ele si accesul nerestrictionat de normele BNR la imprumuturi vor fi dezamagiti.

Articol integral in Cotidianul

Daniel Oanta
Cotidianul
 

4 decembrie 2006