Creditele acordate de bancile romanesti au costuri foarte ridicate, indiferent de moneda de imprumut. Chiar daca dobanzile au mai scazut usor, costurile sunt inca mult umflate, bancile incercand sa-si acopere in acest fel pierderile mari pe care le inregistreaza cu creditele neperformante.

sursa:http://www.conso.ro/citeste-comentariu/126/cons/Dobanzile-mari-de-la-credite-ascund-neperformanta-bancilor.htmlIn mai putin de o luna, Romania implineste 3 ani de cand este membra a UE. Din punct de vedere al clientilor bancilor, nu s-ar putea spune ca s-au observat mari imbunatari. Ba, dimpotriva!

Inapoi cu 7 ani

Toata lumea se astepta ca dobanzile la credite sa se alinieze usor catre nivelurile din zona euro. In acest moment, ele sunt la fel de indepartate ca si in 2002. Si atunci, dobanzile la euro se aflau la minime istorice, iar bancile de la noi se intreceau in a oferi clientilor credite cu marje de 7-8 puncte procentuale peste Euribor.

Situatia se repeta si acum.

 

Dupa octombrie 2008, marjele la credite au urcat subit, in contradictie atat cu evolutiile de pe pietele internationale, dar si cu politica monetara mai relaxata promovata de BNR.


Sursa

11 December 2009