Politica Băncii Naţionale a României se face simţită cu o întârziere de câteva luni.Aprecierea monedei naţionale în jurul valorii de 4,1 lei/euro şi reducerea dobânzilor la credite au făcut ca împrumuturile ipotecare să fie din nou atractive pentru români.

sursa:evz.roCu toate acestea, riscul pierderii locului de muncă şi incertitudinea preţurilor de pe piaţa imobiliară îi determină pe români să fie rezervaţi în accesarea unui credit de la instituţiila bancare.

Dobânzile la creditele ipotecare au scăzut, în decembrie 2009, la nivelurile înregistrate în martie 2008, potrivit indexului DAE (dobânda anuală efectivă) calculate de FinZoom.

„Aprilie 2009 a dat startul trendului descendent, menţinut pe toată durata anului, ajuns în decembrie la valoarea de 8,53% (după o medie a scăderilor de 0,45 puncte procentuale/lună)", spun analiştii FinZoom.

Diminuarea dobânzilor este un efect al coborârii dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului trecut, dobânda de politică monetară era de 10%, fiind redusă treptat până la nivelul actual de 7,5%.

Sursa

19 January 2010