Băncile au operat în ultimele două luni reduceri uşoare asupra costului împrumuturilor. Reducerea dobânzii-cheie şi a ratei rezervelor minime obligatorii de către BNR, dar şi scăderea primei de risc a României au determinat o ieftinire uşoară a creditelor.

Dobânzile la credite au început să scadă timidDupă o creştere însemnată la finele lui 2008 şi în primele luni ale acestui an, dobânzile la împrumuturile acordate de bănci populaţiei au început să-şi contureze o uşoară tendinţă descendentă.

Scăderea costurilor se observă atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în euro, şi a fost aplicată atât creditelor noi, cât şi celor în derulare.

Chiar dacă nu reprezintă o scădere semnificativă, aceste corecţii de dobândă anunţă o reducere conturată a costurilor.

Scăderea dobânzii-cheie, cu impact în piaţă

Dacă la începutul anului un credit imobiliar în lei avea o dobândă anuală efectivă (DAE - dobândă şi comisioane) de 20,9%, în aprilie - 21,9%, în prezent, costul s-a redus la 19,7% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. Aceeaşi evoluţie a fost înregistrată şi în cazul creditelor de nevoi personale, cu şi fără ipotecă, în monedă naţională.

Reducerea costurilor împrumuturilor este explicată de reducerea dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României (BNR): de la 10,25% la 10%, în luna februarie, şi de la 10% la 9,5%, la începutul lunii trecute.

Şi în cazul împrumuturilor în euro, băncile au operat uşoare reduceri ale dobânzilor. De la un cost mediu de 12% pe an în ianuarie şi de 12,20% în luna aprilie, creditele imobiliare s-au ieftinit până la o DAE de 11,60% în prezent.

Costul împrumuturilor de nevoi personale cu ipotecă s-a redus cu aproape jumătate de punct procentual, până la 12,8% pe an, în timp ce împrumuturile fără ipotecă s-au ieftinit cu peste un punct, la o dobândă anuală efectivă de 20,30% pe an.

Scăderea costului pentru împrumuturile în monedă europeană se explică din două motive. În primul rând, odată cu încheierea acordului dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), prima de risc plătită pentru împrumuturile de pe pieţele externe s-a redus considerabil.

Astfel, finanţarea externă a băncilor de pe piaţa românească s-a ieftinit, iar acestea din urmă au putut oferi populaţiei credite la dobânzi mai mici.

În al doilea rând, eliminarea, la finele lunii martie, a obligativităţii de a constitui rezerve minime obligatorii (RMO - sume pe care banca trebuie să le depună la banca centrală pentru fiecare credit acordat) pentru împrumuturile în valută cu scadenţe de peste doi ani, a lăsat la dispoziţia instituţiilor bancare mai multă lichiditate.

Cele mai recente tăieri de dobândă au fost anunţate de Banca Românească, BRD, ING Bank şi Banca Transilvania. Grecii de la Banca Românească au coborât dobânzile la creditele ipotecare şi imobiliare în lei şi euro aflate în sold cu marje cuprinse între 0,01 şi 4,89 puncte procentuale.

„Dobânzile la credite au fost diminuate datorită faptului că toţi indicii de referinţă au scăzut comparativ cu perioada anterioară", şi‑au justificat reprezentanţii băncii decizia.

Sursa

23 June 2009