Politica monetară din zona euro va fi înăsprită, din cauza presiunilor inflaţioniste, însă autorităţile vor fi atente să nu afecteze negativ statele cu economii aflate în situaţii mai dificile, a declarat Mario Draghi, membru în Consiliul BCE, citat de Wall Street Journal notează Mediafax.

16640-euro.jpgAşa-numita inflaţie de bază din zona euro este în continuare sub control, iar estimările sunt bine ancorate, însă "aparenţa unor tensiuni inflaţioniste impune să evaluăm cu atenţie momentul şi metodele prin care vom restaura condiţiile monetare normale şi dobânzile", a afirmat guvernatorul Băncii Italiei într-o întâlnire cu bancherii italieni.

"Politica monetară trebuie să prevină deteriorarea perspectivelor privind inflaţia", a arătat el.

Draghi este unul dintre candidaţii cu cele mai mari şanse să-l înlocuiască pe francezul Jean-Claude Trichet în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) în această toamnă.

Oficialul a precizat că statele din zona euro cu economii mai slabe nu trebuie să-şi facă griji cu privire la majorarea dobânzilor.

Dobânzile reale pe termen scurt au fost "predominant negative" în ultimii doi ani, iar această situaţie "nu a îmbunătăţit perspectivele de creştere pentru economiile mai puţin dinamice", a continuat Draghi.

"Pe măsură ce politicile economice ajung la capătul perioadei expansioniste din ciclu, creşterea din ţările mai slabe nu va fi pusă neapărat în pericol", a arătat el.

De altfel, oficialul BCE consideră că costurile de împrumut ar putea scădea pe alocuri, deoarece guvernele introduc măsuri fiscale care conduc la prime de risc mai mici pentru datoriile publice.

Dobânda de politică monetară din zona euro se află la minimul istoric de 1% din 13 mai 2009.


28 February 2011