Banca Naţionala a decis să păstreze nemodificată rata dobânzii de politică monetară. Nivelul actual, de 5,25%, este neschimbat de aproximativ un an. Se pare că BNR îşi păstrează prudenţa vizavi de politica monetara şi alege să nu facă mişcări bruşte, chiar dacă acest lucru a atras de-a lungul timpului multe critici băncii centrale. 

28931-bnr.jpgDin martie 2010, când BNR anunţa un nivel de 6,50%, dobânda cheie a tot scăzut, într-im interval de câteva luni. Scăderea a fost de fiecare dată de 0,25 procente, ceea ce a stârnit un val de nemulţumiri în rândul analiştilor economici care consideră că o reducere  mai puternica ar fi ajutat economia mai mult. 

Cererea mare de lichiditate va adânci poziţia de creditor a BNR şi, dacă situaţia nu va fi gestionată corect, va exista o presiune pe aceasta zonă ceea ce va face ca dobânzile să urce” notează conso.ro 

Veştile nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru românii care au sau se gândesc să contracteze un credit în lei. Şi asta pentru că o creştere a dobânzilor interbancare va duce automat la o scumpire a împrumuturilor, căci costurile sunt direct legate de evoluţiile Robor.

Ratele Robor au înregistrat creşteri pe principalele scadente cu cel puţin 0,5 procente faţă de nivelurile atinse în vara lui 2012, iar oferta băncilor a avut o evoluţie similară. Spre exemplu, pentru , DAE mediu a urcat din iulie 2012 până la finalul anului cu 0,6 procente, conform datelor Conso.ro. 

 

CITEȘTE ȘI: Un credit mai mare poate avea costuri mai avantajoase decât unul mai mic. Află cum este posibil

 

7 January 2013