Majoritatea analiştilor estimează că BNR va tăia încă 0,5 puncte din dobândă, însă ING nu exclude o relaxare până la 6,75%."O mutare mai agresivă este îndreptăţită în acest moment"."O reducere cu 0,75% este necesară pentru scăderea dobânzilor".  

sursa:curierulnational.roConsiliul de Administraţie al BNR ar putea decide astăzi să reducă, pentru a doua oară de la începutul anului, cu 0,5 %, rata dobânzii de politică monetară, de la 7,5% la 7%, ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării, apreciază majoritatea analiştilor economici.

Cu toate acestea, analiştii ING Bank Romania au altă opinie, aceştia fiind singurii care anticipează o reducere cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75% pe an. Un astfel de nivel ar reprezenta minimul istoric al ratei băncii centrale; o dobândă de 7% pe an a mai fost aplicată în perioada iunie-noiembrie 2007.

Analiştii ING se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să reducă astăzi dobânda-cheie cu 0,75%, la 6,75%, o astfel de decizie urmând să se bazeze pe diminuarea riscurilor asociate economiei României şi pe reluarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană. "Ne aşteptam iniţial la o reducere de 0,50 puncte procentuale (...), dar acum credem că BNR ar putea lua miercuri (n.r. astăzi) o decizie surprinzătoare, printr-o tăiere de 0,75 puncte procentuale. Nu ne aşteptăm la schimbări în ce priveşte rezervele minime obligatorii.

O asemenea mişcare îndrăzneaţă ar avea implicaţii pozitive semnificative", subliniază analiştii ING, într-un raport publicat ieri.
Mai mult, analiştii ING consideră că "o mutare mai agresivă este îndreptăţită în acest moment, din mai multe motive", cel mai important fiind acela că este necesară în situaţia economică actuală. "Consiliul de Administraţie al BNR ar putea lua o asemenea decizie, deoarece riscurile sunt puţine, iar avantajele sunt numeroase", se mai arată în raport.


 

Sursa

3 February 2010