» In ciuda faptului ca in august si septembrie creditarea dadea ceva semne de usoara redresare, datele pe octombrie indica scaderi pe toate componentele, cu exceptia imprumuturilor in valuta pentru populatie, gratie Programului "Prima Casa".

sursa:www.sfin.roDatele publicate ieri de bnr arata ca in octombrie creditul neguvernamental a avansat cu 1,2%, pana la 201,2 miliarde lei, dar cresterea se datoreaza strict deprecierii leului, o data cu declansarea crizei politice.

In realitate insa, componenta de credite in lei s-a restrans cu 0,46%, pana la 79,8 miliarde lei, iar cea in valuta a scazut nesemnificativ, cu 0,07%, pana la un echivalent de 28,27 miliarde euro.

Imprumuturile in lei s-au inscris si in octombrie in tendinta generala de scadere din acest an, pe fondul mentinerii unui decalaj important intre dobanzile la lei si cele la euro.

Chiar daca BNR a operat taieri importante ale dobanzii de politica monetara, putine banci au redus cu adevarat dobanzile la creditele in lei.

 Pe acest fond, creditarea in lei s-a contractat pe ambele segmente, cu 0,5% pe partea populatiei,pana la 39,2 miliarde lei, si cu 0,4% pe partea companiilor, pana la 40,6 miliarde lei.

 

 

 

 

 

 

Sursa

25 November 2009