Patru romåni ar putea rămåne fără locuinţele cumpărate prin programul „Prima Casă" din cauza neachitării ratelor la bănci. Pånă în acest moment, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a înregistrat patru cereri de plată a garanţiilor din partea băncilor, potrivit datelor puse la dispoziţia „Curentul" de reprezentanţii instituţiei.

14346-executari-silite.jpgStatul trebuie să achite suma cerută de bancă în 15 zile de la primirea notificării de la Fondul Naţional de Garantare. Ipoteca fiind în favoarea statului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea dreptul să execute silit imobilul în vederea recuperării garanţiei plătite la bancă.

Cei care au probleme financiare şi nu mai pot plăti ratele pot merge la bancă pentru a găsi împreună cu creditorul o soluţie, şi în cazul programului „Prima Casă" putåndu-se vorbi de reeşalonarea datoriei.

O altă soluţie pentru evitarea executării silite este preluarea finanţării garantate şi a locuinţei de către o persoană fizică ce îndeplineşte criteriile de eligibilitate în cadrul Programului în condiţiile stabilite în normele de implementare.

Deocamdată, Fondul de Garantare nu a înregistrat nicio cerere de cedare a contractului de credit, potrivit Stelei Alexandru, consilier marketing în cadrul FNGCIMM.

Statul a plătit prima despăgubire în contul garanţiilor acordate prin programul „Prima casă", în luna aprilie a acestui an, pentru un contract de credit de circa 56.000 de euro pentru un apartament cu două camere în Constanţa.

10.600 de locuinţe cumpărate

În ceea ce priveşte numărul de dosare aprobate de Fond prin a doua varianta a programului „Prima Casă", pånă la această dată au fost tranzacţionate peste 10.600 de locuinţe. Dintre acestea, 39 pentru achiziţia de imobile nefinalizate şi 115 pentru imobile noi (autorizaţia de construire după data de 22 februarie 2010), arată Stela Alexandru.

Programul pentru construcţia de locuinţe s-a mişcat mai greu, Fondul primind solicitari şi acordånd garanţii pentru doar două astfel de dosare.

În prima ediţie a programului „Prima Casă" au fost acordate 16.564 de garanţii în valoare de 689,5 milioane de euro.

În ceea ce priveşte ritmul mediu de depunere şi procesare a dosarelor de garantare, se pare că, în cadrul fazei a doua a programului, criza a diminuat entuziasmul romånilor.

Potrivit reprezentantei FNGCIMM, în perioada mai-septembrie 2010 s-a înregistrat un număr mediu lunar de peste 1800 de garanţii solicitate şi acordate, la o valoare medie lunară de peste 73 milioane de euro.

Spre comparaţie, în lunile august-decembrie 2009 s-au solicitat şi acordat în medie 2.170 de garanţii/lună cu o valoare medie lunară de peste 91 milioane de euro.

Se pregăteşte ediţia a treia a programului

La prima variantă a programului „Prima Casă", de anul trecut, garanţiile au fost de 60.000 de euro atåt pentru locuinţele vechi, cåt şi pentru cele construite recent. În „Prima Casă 2", pentru locuinţele vechi garanţiile sunt de 60.000 de euro, iar în cazul achiziţiei de locuinţe noi pragul urcă pånă la 70.000 de euro. Dacă mai multe persoane se asociază pentru construcţia unei locuinţe de la zero, garanţia acordată de FNGCIMM va ajunge la 75.000 de euro.

Acum, băncile vor un nou program cu garanţii guvernamentale pentru achiziţia de locuinţe, în noua varianta bancherii urmånd să împartă pe jumătate riscul cu statul şi să accepte finanţări mai mari.

Programul „Prima Casă 3" ar putea genera credite cumulate de 1,4 mld. euro, însemnånd o creştere de 0,6% a PIB, 12.000 de locuri de muncă pe termen mediu şi o creştere a veniturilor la buget de 0,5%, a arătat Consiliul Investitorilor Străini (CIS), în cadrul unui program de relansare economică.


Sursa

15 October 2010