Economiştii spun că populaţia mai are de aşteptat până în 2011pentru o eventuală relaxare a criteriilor de acordare a împrumuturilor. Ultima decizie a BNR de reducere a dobânzii-cheie până la 7% nu va fi ultima din acest an, spun analiştii. Cele mai câştigate vor fi companiile din industrie. 

sursa:adevarul.roPotrivit băncii centrale, momentul în care se va opri - sau chiar inversa - înăsprirea de către instituţiile financiare a standardelor şi condiţiilor de creditare, manifestată pe parcursul anului 2009, este incert. „Volumul creditelor noi acordate va depinde de factori a căror evoluţie poate influenţa în mod divergent activitatea de creditare", transmite BNR.

Aceşti factori merg de la standardele de creditare până la situaţia financiară a agenţilor economici. Contează şi măsurile de stimulare a creditării, procesul de ajustare a bilanţurilor băncilor, dar şi fluxurile de capital străin. Implicit, importantă este şi nevoia de finanţare prin credit intern a deficitului bugetar.

Semnale vizibile

Potrivit specialiştilor bancari, primii care vor simţi decizia BNR de reducere a dobânzii-cheie vor fi clienţii deja existenţi în portofoliile băncilor. Pentru aceştia, scăderea ratei medii a dobânzii pentru creditele în lei, acordate pe piaţa interbancară (ROBOR), se va vedea în nivelul ratelor lunare. „Faptul că ROBOR a scăzut cu trei puncte procentuale este mult mai bine. Dobânda interbancară este avantajoasă pentru client", spune economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Acesta precizează că există totuşi un decalaj între decizia BNR şi cea a insituţiilor de credit, ce depind de o serie de proceduri interne. În privinţa creditelor noi, acestea se vor putea acorda doar în condiţii de dobândă fixă sau variabilă. „Înaintea crizei financiare exista şi tipul de dobândă ajustabilă", spune Dumitru.

Oricum, cine speră un nivel de creditare similar celui dinaintea crizei economice speră degeaba. „Creditarea trebuie privită pe două componente: una a preţului şi cealaltă, a evaluării de risc. Din aceste două perspective, nu se pot atinge nivelul şi criteriile dinaintea crizei", adaugă analistul.

Prin urmare, costul riscului este foarte mare în acest moment, la fel şi gradul de îndatorare. „Faţă de un nivel de 3%-4% al creditelor neperformante înainte de criză, acum suntem la 15%. Aşa cum transmite şi banca centrală, creditarea trebuie să se reia pe baze sănătoase", subliniază Dumitru.

Problema este cererea

Potrivit consultantului financiar Bogdan Baltazar, creditarea la sfârşitul lui 2009 a fost la nivelul din 2008, iar piedica nu este oferta de credit, ci mai degrabă cererea. „Companiile au probleme financiare mari, nu pot aduce dovezi privind capacitatea de rambursare a creditului, şi-atunci nu mai ajung la bancă", spune Baltazar.


 

 

Sursa

10 February 2010