Ministerul patronat de Elena Udrea, care gestioneaza politicile de locuire, va fi intr-o criza acuta de lichiditati in acest an. Desi cele mai mari promisiuni de investitii facute de actualul ministru vi­zeaza constructia de locuinte, progra­mele aferente sufera intr-o masura mai mare comparativ cu celelalte domenii ale MDRT.

sursa:financiarul.comAstfel, daca bugetul total al ministerului este cu 38% mai mic decat cel de anul trecut, pentru Agentia Nationala de Locuinte (ANL) fondurile alocate in acest an sunt reduse cu apro­ximativ 55%.

Acest lucru explica artificiul pus la cale de reprezentantii MDRT prin care bancile vor finanta politicile de locuire ale guvernului creditand cumpararea lo­cuintelor ANL de catre actualii chiriasi.

Cu stangu-n dreptu'


Una dintre directiile bune, dar cu mers schiop,  in contextul poli­ti­cilor de lo­cuire din Romania, a fost ini­tierea progra­mului de cons­tructie a a­parta­men­telor cu chirie. La nivel european, gu­vernele in­curajeaza auto­ri­tatile public­e locale sa creeze un astfel de fond de lo­cuinte ca o forma de sustinere a eco­nomiei private. In general, detinerea unei case in pro­prietate il leaga pe pro­prietar de zona in care locuieste, limi­tand mobilitatea si opor­tunitatile acestuia la angaja­torii locali. Prin urmare, ide­ea infiintarii unui fond de locuinte cu chirie pleca de la nevoile de resurse u­mane ale companiilor private.

Parea ca Guvernul Romaniei a inteles acest lucru si in ultimii ani a dezvoltat un fond care cumuleaza peste 20.000 de locuinte cu chirie. Noua initiativa guvernamentala prin care se urmareste vanzarea locu­intelor cu chirie (prin programul „Prima casa") anuleaza insa eforturile unui de­ceniu de investitii publice. De aceea, din punctul de vedere al politicilor de lo­cuire, vanzarea apartamentelor ANL este o masura contradictorie si de neinteles pentru ca, asa cum sustin oficialii, banii obtinuti vor fi reinvestiti in construirea de alte blocuri cu chirie. In definitiv nu este clar, guvernul vrea sau nu un fond de locuinte cu chirie?

Ce mai ramane pentru restul


Din vanzarea celor 20.000 de lo­cuinte construite prin ANL statul vrea sa obtina aproximativ 500 de milioane de euro. Plafonul maxim alocat pentru acest an prin „Prima casa 2" este de 700 de milioane de euro. Daca tinta MDRT va fi urmarita intocmai, pentru restul solicitantilor de credite „Prima casa 2" vor ramane cel mult 200 de milioane de euro, bani suficienti pentru cel mult 3.400 de locuinte cu pret de 60.000 de euro bucata. Singura speranta a celor care nu sunt norocosii po­sesori ai unui apartament ANL este ca toti chiriasii sa refuze oferta MDRT. Se stie, iar locatarii aparta­men­telor ANL confirma faptul ca antre­pre­norii contractati de ANL au utilizat ma­terialele cele mai ieftine de pe piata. Acest lucru combinat si cu o slaba ca­litate a lucrarilor de constructii au adus o faima proasta ansamblurilor rezi­dentiale construite prin pro­gramele ANL. Prin urmare, ne-am astepta ca beneficiarii locuintelor ANL sa fie mai reticenti cu ideea cumpararii unor pro­prietati de calitate proasta. Insa oficialii ministerului declara, pe baza unei an­chete realizate printre chiriasii ANL, ca mai mult de 80% dintre acestia inten­tioneaza sa cumpere locuintele in care stau. Asta inseamna ca, practic, cei care vor beneficia de pe urma „Primei case" ar putea fi chiriasii ANL, dar si clientii si antreprenorii de constructii din siste­mul ANL.

Ce spun chiriasii

M. Simion, chirias intr-o locuinta din ansamblul Brancusi din Capitala, spune ca daca pretul de cumparare al apar­tamentului in care locuieste ar fi fost mai mare n-ar fi accceptat sa cumpere. Preturile aprobate de guvern sunt de 19.140 de euro pentru o garsoniera, 26.950 de euro pentru doua camere si cel mult 36.014 euro pentru o locuinta cu trei camere. „Pretul actual impus de ca­tre ANL este real si reflecta costurile de deviz la care s-au realizat aceste con­structii, respectiv 200-250 euro/mp con­struit. Pretul unitar pe care vrea Agentia sa-l incaseze in cazul meu este cu 5.000 de euro peste devizul antreprenorului. Tin sa precizez ca vorbim despre preturi la nivelul anului 2003-2004, ani in care s-a construit cartierul Brancusi", explica Simion.


Sursa

23 March 2010