Programul Prima Casă ar putea renaşte ca pasărea phoenix în cea de-a patra fază a sa, prin înjumătăţirea voluntară de către bănci a garanţiilor statului pentru creditele deja acordate şi direcţionarea acesteia către credite noi.

17308-casa_06_a38752710f.jpgAcest risc de 50% care trebuie preluat de bănci - atât pentru împrumuturile vechi, cât şi pentru cele noi -, ar justifica anumite costuri pe care băncile să le recupereze cumva, posibil prin majorarea dobânzilor la noile credite din Prima Casă 4, spune Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.

Groningen spune că menţinerea dobânzilor ar fi oarecum posibilă dacă s-ar percepe clienţilor un avans de minim 15%, dar asta este echivalent cu un alt produs, de genul celui lansat recent chiar de Raiffeisen.

Pe de altă parte, se pare că reprezentanţii celor mai mari două bănci din România - BCR şi BRD, care au acordat până în prezent şi grosul creditelor prin programul Prima Casă (peste 60%) -, discută de zor cu oficiali ai Ministerului de Finanţe pentru a obţine o reducere a comisionului anual plătit de clienţi către Fondul de Garantare (0,49% anual).

În acest fel, s-ar diminua presiunea pentru o creştere a costului total al creditului după preluarea de către bănci a unui risc de 50%. Practic, nu ar fi exclus ca BCR şi BRD să împingă noul nivel al dobânzilor din Prima Casă 4 foarte aproape de cel de până acum (când au avut 100% garanţia statului), iar acest lucru să-i scoată din competiţie pe ceilalţi jucători, chiar şi pe Raiffeisen şi pe Alpha Bank, pentru că s-ar putea dovedi nerentabil pentru restul băncilor.

"Noua etapă a programului Prima Casă ar avantaja băncile cu portofolii mari din etapele anterioare, care şi-ar permite să vină cu cele mai avantajoase niveluri de dobândă pentru clienţi, chiar în condiţiile preluării unui risc de 50%. Aceste bănci nu ar câştiga foarte mult din Prima Casă 4, dar ar ţine cererea deschisă şi o relaţie extinsă cu clienţii", ne-au declarat reprezentanţii BCR.

Până acum, având în spate 100% garanţia statului, băncile au acordat credite în euro, cu un avans de minimum 5%, la o dobândă variabilă cu Euribor (la 3 sau 6 luni) peste care au aplicat o marjă de maximum 4%. Pe lângă aceasta, clienţii au de achitat un comision anual de 0,49% către Fondul de Garantare.

Recent, Raiffeisen a lansat produsul propriu - Prima Ta Locuinţă -, cu o marjă de dobândă peste Euribor foarte apropiată de cea de la Prima Casă, de 4,7%. Diferenţa majoră faţă de Prima Casă o constituie avansul, care este de minimum 15%.

"Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări şi atunci s-a venit cu propunerea să folosim 50% din plafonul existent pentru credite viitoare. Intenţia statului este să fie menţinute costurile actuale. Acest lucru este destul de complicat", a explicat Steven van Groningen.

"Dacă guvernul vrea să rămână la acelaşi nivel de costuri, atunci poate sunt bănci care nu mai sunt interesate şi aleg să vină cu produsele proprii. Sunt convins că toate băncile fac acum calcule", a menţionat preşedintele Raiffeisen.

În cele trei faze ale programului Prima Casă băncile au acordat peste 37.000 de credite, garantate 100% de stat, în valoare de peste 1,5 miliarde euro. În ultima fază a programului unele bănci au epuizat deja plafonul de garanţii, iar restul băncilor au în analiză dosare pentru garanţiile care mai sunt disponibile (sub 100 milioane euro).


Sursa

30 March 2011