La 20 de ani de la Revolutie, Romania este singura tara din UE cu un sistem de cadastru si publicitate imobiliara care functioneaza pe baza inregistrarii actelor si a faptelor juridice la cerere.

Potrivit Constituţiei în România, proprietatea este garantată. Pe hârtie cuvintele sună bine, dar în realitate situaţia referitoare la garanţia proprietăţii arată groaznic.

Datele statistice arată că în România au fost intabulate în Cartea Funciară doar 4 milioane de terenuri cu sau fără construcţii din mai bine de 20 de milioane existente pe teritoriul României.

Asta înseamnă practic că doar 25% din proprietate este și garantată. „Proprietatea în România este garantată doar pe hârtie.

Pentru că o persoană care are un bun imobiliar nu îl poate vinde, nu îl pune drept garanţie la bancă, nu îl poate concesiona dacă acesta nu a fost intabulat", zice dr.ing. Cornel Păunescu, vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România.

Nici actualele evidenţe ale proprietăţilor din Cartea Funciară nu sunt foarte clare, dar putem spune că statul nu are instrumentul de bază pentru mai bine de 75% dintre imobile.

La acest capitol România stă mai rău chiar decât R. Moldova (stat ex-sovietic), unde proporţia este inversă, şi categoric mai rău decât unele state din fosta Iugoslavie membre sau nemembre ale UE (Slovenia, Croaţia, Serbia).

România încă nu dispune de o hartă cadastrală unitară deoarece sistemul care funcţionează în prezent este sporadic, iar previziunile de finalizare a introducerii cadastrului general la nivelul întregii ţări, pentru anul 2020, nu sunt de natură să conducă la o dezvoltare reală şi solidă a ţării noastre în contextul european în care funcţionăm ca stat membru al Uniunii Europene", spune Ionuţ Săvoiu, directorul firmei Blom România, una dintre cele mai mari firme de cadastru din ţară.


Sursa

7 May 2010