Programul de reabilitare termica a blocurilor vechi merge destul de greoi, din cauza problemelor birocratice. Din cele peste 1.000 de imobile care ar trebui izolate termic anul acesta, pâna în prezent au fost terminate efectiv doar 21 de blocuri.

La alte peste 100 de blocuri se lucreaza efectiv, existând toate sansele ca pâna la începutul iernii sa fie finalizate.

Oficialii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor recunosc ca este posibil ca pâna la finele anului sa nu fie realizate toate lucrarile începute, însa spun ca acest lucru depinde foarte mult de cât de repede va veni iarna.

"Pâna acum au fost contractate în programul de reabilitare termica 692 de blocuri. Dintre acestea 21 sunt deja terminate, 154 sunt cu licitatii în adjudecare, iar 142 de blocuri se afla în faza de achizitie prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Pentru 108 blocuri documentatia este deja pregatita astfel încât acestea sa fie incluse în program dupa redistribuirea fondurilor. Sunt primarii care au renuntat sa reabiliteze unele blocuri, pentru ca au constatat ca nu au suficienti bani la buget. Noi am redistribuit fondurile pe care le alocam de la minister pentru a izola termic alte blocuri.

Practic, am dat banii primariilor care aveau fonduri pentru sustinerea programului", ne-a declarat Gheorghe Popescu, director general al Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL).

Potrivit acestuia, pentru anul în curs, ministerul are în plan izolarea a 42.889 de apartamente, din toata tara, adica 1.097 de blocuri, iar bugetul alocat este de 360 milioane de lei.

Sursa

12 October 2009