Creşterea costului finanţării la euro şi scăderea dobânzilor pe piaţa monetară de la Bucureşti nu i-au convins pe români să renunţe la valută şi să se împrumute în lei, astfel că bancherii au vândut numai zece credite ipotecare în lei prin "Prima casă" 4, ceea ce înseamnă 0,3% din totalul finanţărilor acordate în această etapă.

20173-primacasa-om.jpg"Circa 20% din clienţi vor într-o primă fază credite în lei. Se răzgândesc însă în momentul în care văd diferenţa de cost. Dobânda este aproape dublă la un credit în lei faţă de unul în euro. Este încă loc pentru reducerea dobânzilor la lei", comentează Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Băncile care participă la "Prima casă" pot percepe o dobândă maximă formată din Euribor la trei luni plus o marjă fixă de cel mult 4% la euro şi indicatorul Robor la trei luni plus o marjă de cel mult 2,5% la lei, în această marjă fiind incluse şi eventualele comisioane. La nivelul actual al indicatorilor de pe piaţa monetară, diferenţa dintre dobânda la un credit în euro şi cea la un credit în lei este de circa 2,5 puncte procentuale.

De exemplu, la un credit în valută de 57.000 de euro pe 30 de ani clientul plăteşte la final circa 120.000 de euro, în timp ce la un credit în lei de 240.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) suma plătită la finalul contractului este de 608.000 de euro (ceea ce echivalează cu 245.000 de euro).

De fapt, nici măcar nu au toate băncile oferte de credite "Prima casă" în lei, în această situaţie fiind inclusiv BCR şi BRD, cele mai mari bănci din sistemul bancar şi care au avut cele mai mari plafoane de garanţii în ediţi­ile precedente.

De exemplu, în prima etapă a programului banca de stat CEC Bank a avut în ofertă doar credite în lei, dar începând din 2010 a început să vândă şi finanţări în euro datorită cererii foarte slabe pentru leu.

Cele opt bănci care au reluat vânzările de credite ipotecare garantate de stat acordaseră până la sfârşitul săptămânii trecute 1.960 de credite, garanţiile emise de stat ridicându-se la 38,6 milioane euro, potrivit datelor furnizate ZF de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează garanţiile din acest program.

Aceasta înseamnă că finanţările acordate de bănci cumulează peste 77 de milioane euro, având în vedere că statul mai garantează doar pe jumătate aceste credite. Valoarea medie a unui credit a fost de 39.700 de euro, nivel similar cu cel înregistrat şi în etapele precedente.

Toate cele opt bănci care vând în acest moment credite ipotecare garantate pe jumătate de stat au la dispoziţie un plafon total de circa 1,3 miliarde de euro.

În etapa actuală, bancherii trebuie să accepte reducerea la jumătate a garanţiei de stat pentru creditele acordate în trecut, ceea ce înseamnă că pot să vândă încă o dată pe atât.

Băncile care au intrat până acum în program sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, Piraeus şi Millennium, alte opt instituţii de credit urmând să reia vânzarea de finanţări în perioada următoare.

"Prima casă" funcţionează în continuare pentru achiziţiile de locuinţe vechi şi foarte puţin pentru finanţarea construcţiilor noi. De la începutul lunii iunie au fost acordate doar patru credite pentru construirea de case de la zero.

"La creditele de construcţie este un proces mai complicat şi mulţi clienţi preferă alternativa unui credit de nevoi personale cu ipotecă. La creditele pentru construcţie banii sunt eliberaţi în tranşe, iar banca trebuie să evalueze periodic stadiul construcţiei", spune Liviu Andrei.

De la începutul programului au fost acordate prin acest program peste 40.000 de credite cu o valoare cu­mu­lată de 1,6 miliarde euro. Numai 38 de clienţi au intrat în incapacitate de plată.

Sursa

4 August 2011