La cinci ani dupa aparitia primei banci de locuinte in Romania, produsele de economisire-creditare raman putin cunoscute, chiar daca statul vine cu o subventie semnificativa, de pana la 250 de euro anual pentru fiecare client. Doar unu din o suta de romani a apelat la un astfel de produs, fata de unu din doi austrieci si unu din trei nemti.

sursa:romanialibera.ro260.000 de romani au apelat pana in prezent la produsele de economisire-creditare furnizate de cele doua banci de profil prezente pe piata romaneasca, respectiv Raiffeisen - HVB Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte.

Potentialul pietei este mare. In Austria ponderea doritorilor este de 65%, in Cehia - de 54%, iar in Germania - de 37%.

Daca la noi subventia poate atinge 250 de euro, in Germania este limitata la 45 de euro, iar in Austria - la doar 42 de euro.

Pentru a putea accesa un credit, doritorii trebuie sa deschida un cont de economii la banca respectiva, in care vor depune timp de cinci ani aproximativ egalul sumei pe care o vor lua cu imprumut. "Produsele de economisire-creditare sunt produse complementare creditelor clasice ipotecare. Sunt credite pentru modernizarea/renovarea locuintei", explica Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

 

 

Sursa

26 January 2010