Distrigaz Sud blocheaza montarea centralelor termice de apartament  
Curentul - 06.09.2005
 

Invocand platile restante ale asociatiilor de locatari, Distrigaz Sud blocheaza montarea centralelor termice de apartament.

Pe langa faptul ca debransarea de la sistemul de incalzire centralizat este un proces greoi si costisitor pana la obtinerea avizelor necesare din partea autoritatilor si a asociatiei de proprietari, cetatenii se vad in postura de a nu-si putea instala centrala proprie de apartament, chiar si dupa ce au parcurs aceste formalitati. Acest lucru este cauzat de distribuitorul de gaze naturale - Distrigaz Sud, care refuza racordarea la reteaua de gaze, invocand datoriile restante ale asociatiilor de locatari, cu toate ca persoanele in cauza au achitate facturile la zi.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care doresc sa-si monteze o centrala termica individuala trebuie sa faca o cerere scrisa catre operatorul de ditributie, prin care solicita accesul si racordarea la sistemul de gaze naturale, urmand sa primeasca un raspuns in termen de 30 de zile din partea distribuitorului.

La aceasta solicitare, persoana fizica trebuie sa anexeze si acordul asociatiei de locatari, asa incat raspunsul sa fie unul favorabil. Insa, asa cum ne-au sesizat mai multi consumatori, Distrigaz Sud practica metode ilegale, refuzand racordarea la sistemul de gaze a solicitantului pe motivul neachitarii consumului inregistrat de asociatia de locatari.

Legal, aprobarile trebuie date in termen de 30 de zile

Cu toate ca, initial, Florin Georgescu, seful Biroului de Presa a societatii Distrigaz Sud, a recunoscut ca este posibil sa se fi intamplat astfel de cazuri, la doar cateva minute de discutii ne-a declarat ca "nu cunosc cazul in speta, dar nu cred sa se fi intamplat asa ceva, numai in cazul in care era un rau-platnic". "Sunt unii care vin direct la mine fara aviz din partea administratorului, desi in formular scrie mare, sa se vada, ca este nevoie de acordul asociatiei de locatari", ne-a spus reprezentantul Distrigaz Sud.

Desi normal ar fi in interesul operatorului de distributie de a racorda astfel de consumatori care doresc sa-si instaleze centrale termice individuale, Distrigaz Sud refuza furnizarea gazelor la acele persoane incadrate in asociatii de proprietari considerate rau-platnice. Potrivit lui Gabriel Sarbu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), autoritatea nu a primit astfel de sesizari.

"E prima data cand aud de o asemenea conditionare impusa de Distrigaz Sud", ne-a declarat Sarbu. La randul sau, Emil Georgescu, seful Directiei de Control din cadrul ANRGN, ne-a precizat ca au fost situatii in care persoanele care s-au debransat aveau mari datorii catre asociatia de locatari. "In mod normal, ar trebui sa le dea voie la racordarea la sistemul de gaze", a mai spus Georgescu.

APICT cauta o cale de mijloc

Contactata telefonic, Daniela Sofia, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), ne-a precizat ca a auzit recent despre un astfel de caz, in care un operator de ditributie a refuzat accesul la retea invocand datoriile mari inregistrate de Asociatia de Proprietari. "O sa studiem situatia mai bine si va asigur ca vom gasi o cale de mijloc, astfel incat sa fie bine si pentru operatorul de distributie, si pentru persoanele care doresc sa-si monteze centrale, pentru ca e absurd ce s-a intamplat", ne-a precizat directorul APICT.

Termenul final pentru debransare se apropie de sfarsit

Locatarii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a o face. Conform ordinelor si normelor RADET, debransarile sunt posibile pana la jumatatea acestei luni, iar cei care nu respecta acest termen vor trebui sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor. Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, circa 2.800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile de incalzire centralizata, in luna iulie, in favoarea unei centrale termice individuale. Acestia se alatura celor peste 776.000 de proprietari care s-au debransat in decursul anului 2004.


Ciprian Mailat - Curentul

6 September 2005