Discount seismic: 20% pe casa
Cotidianul - 06.03.2006
 

Riscul seismic a devenit unul dintre cei mai importanti factori luati in calcul atunci cind se achizitioneaza o locuinta. Diferentele sint vizibile mai ales in cazul apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989.

Preturile apartamentelor sint influentate decisiv de starea cladirii. Zvonurile privind iminenta unui cutremur comparabil cu cel din 1977 ii face pe cumparatorii de apartamente sa fie mult mai precauti. Chiar daca cererea este mare, iar preturile au crescut masiv in ultimii ani, blocurile construite dupa 1977 sint mai cautate, iar preturile apartamentelor din acestea sint mai mari decit ale celor din imobilele ridicate inainte de marele cutremur. In cazul blocurilor cu bulina rosie, situatia este clara, preturile locuintelor din aceasta categorie fiind foarte mici.

Patru categorii

Analistii de pe piata imobiliara au realizat chiar si clasificari ale imobilelor.

„Putem spune ca sint patru mari categorii: blocurile cu bulina rosie, blocurile vechi construite pina in 1977, cele construite intre 1977 si 1990 si blocurile construite dupa 1990“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Blocurile cu bulina sint, in general, ocolite de cumparatori, deoarece gradul de siguranta este scazut, iar incheierea unei asigurari reprezinta un proces dificil si, in multe cazuri, lipsit de reusita. „In cazul celor care au fost afectate, pretul poate ajunge la 50-60% din valoarea unei constructii noi“, afirma Emil Giurgiu, specialist al Camerei de Comert Imobiliar.

Diferenta mica

In cazul apartamentelor din blocurile construite in perioada dinainte de evenimentele din 1989,  preturile difera in functie de categoria in care se incadreaza blocul: construit inainte de 1977 si construit dupa 1977. Dincolo de suprafata si de amplasare, anul in care a fost construit blocul influenteaza si cererea, si pretul. „Dupa 1977 s-au imbunatatit normele de siguranta la constructii“, spune Emil Giurgiu. Asa se explica si cererile clientilor. „Marea majoritate a clientilor cauta apartamente in blocuri noi. In general se cauta blocurile construite din beton si caramida, nu cele din placi. In ceea ce priveste influenta in pret, trebuie spus ca se influenteaza pretul atunci cind sint oferte multe pe piata. Cind oferta este slaba, pretul nu este influentat intr-o mare masura“, spune Sebastian Vilcescu, directorul agentiei imobiliare Simplex As.

Oricum, in general, teama de cutremur se poate sesiza in preturile apartamentelor. „Daca facem o comparatie intre cele doua categorii, diferenta de pret este de pina in 20%“, spune Liviu Ureche. Agentii imobiliari spun ca, in general, piata este sensibila la astfel de argumente, si riscul seismic alaturi de etajul la care este apartamentul se simt sensibil in pretul apartamentului. „Un apartament cu doua camere la un etaj superior dintr-un bloc construit in anii ’60 costa 42.000 sau 45.000 de euro, in vreme ce intr-unul construit in anii ’80 pretul ajunge si la 55.000 de euro“, spune Sebastian Vilcescu.

Pretentii pentru viata

Chiar daca unii proprietari nu iau in calcul acest factor atunci cind fixeaza preturile pe care le cer pentru apartamentele lor, trebuie sa stie ca oamenii tin cont de acest lucru. „Exista o cultura a pietei, iar oamenii se intereseaza de starea blocului. Oamenii stiu ce cumpara, stiu ce vor“, spune Liviu Ureche. • (Valentin Baesu)

Indepartarea bulinelor rosii va lua un secol

In ritmul actual, consolidarea locuintelor incadrate in clasa I de risc seismic si care pot cadea la primul cutremur mai serios va fi finalizata abia la sfirsitul acestui secol. In ultimii ani au fost reabilitate doar sase cladiri.

La nivel national sint citeva mii de cladiri cu risc seismic ridicat, numarul lor exact nefiind cunoscut, autoritatile locale neefectuind inca o expertizare completa a acestora. Locuinte nesigure sint in multe orase, printre care Braila, Roman, Galati, Ploiesti, Cimpina, Brasov, Timisoara, dar mai ales in Bucuresti. Capitala detine suprematia in aceasta privinta, intrucit aici exista citeva sute de cladiri care au fost catalogate de experti ca prezentind un pericol mare de prabusire in cazul producerii unui cutremur.

Doar sase cladiri consolidate

Din cele 350 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, pericol foarte mare de prabusire prezinta nu mai putin de 122 de cladiri multietajate construite inainte de 1940. Pentru ca au fost proiectate sa faca fata unui singur seism si peste ele au trecut deja trei cutremure foarte mari, este mai mult ca sigur ca nu vor mai rezista unei noi zdruncinaturi. „In ultimii doi ani au fost consolidate sase cladiri cu risc seismic ridicat. Anul acesta avem in executie 12 lucrari, din care vom finalize pina la sfirsitul anului noua“, a precizat László Borbély  (foto), ministru delegat pentru lucrari publice. Daca avem in vedere ca aceste locuinte au fost singurele reabilitate in ultimii 15 ani, putem spune, la un calcul simplu, ca in ritmul actual de reabilitare constructiile vechi din Romania vor fi sigure in cel mai bun caz abia la finalul acestui secol

Articol integral in Cotidianul

I.T. - Cotidianul
 

6 martie 2006