Explozia domeniului imobiliar din Romania atrage, totodata, castiguri foarte mari pentru managerii care lucreaza in aceasta industrie. Veniturile directorilor de vanzari ai dezvoltatorilor imobiliari se pot ridica la sume care nu se regasesc in alte industrii, potrivit specialistilor din Executive Search (recrutare de top management).

 “Directorii cu activitate comerciala in sectorul investitiilor imobiliare au venituri situate intre 8.000 si 14.000 de euro lunar. Sunt cateva zeci de astfel de persoane care castiga mai bine decat un director de banca, insa acest fenomen este conjunctural, nu va tine mai mult de trei-patru ani”, spune Alexandru Talmazan, managing partner al firmei de headhunting Wrighston Romania. Potrivit acestuia, pachetele salariale cele mai generoase sunt ale celor care vand spatii comerciale in mall-uri, spatii de birouri sau ansambluri rezidentiale, chiar si in afara Bucurestiului. Cea mai mare parte a veniturilor, spune headhunter-ul roman, provine din bonusurile care se dau pentru atingerea tintelor. De aceea, discrepantele salariale sunt foarte mari chiar in interiorul aceluiasi dezvoltator imobiliar.

“Daca cel care se ocupa de vanzare are un comision din valoarea tranzactiei, in schimb, un site manager, unul dintre specialistii care se ocupa de ridicarea constructiei, nu primeste mai mult de 2.000 de euro lunar”, explica reprezentantul Wrighston. De salarii foarte mai in domeniul tehnic beneficiaza doar Project Managerii - situandu-se la 10.000 net pe luna.

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari de pe piata locala lucreaza atat cu agentii specializate in vanzarea de spatii, cat si prin echipe proprii de vanzare. Echipa de sales a companiei Impact este alcatuita din aproximativ 15 consultanti, condusa de un director de vanzari si de mai multi sefi zonali.

“Daca omul de vanzari este intr-adevar bun, el poate castiga peste 10.000 de euro lunar. Insa, activitatea in domeniul imobiliar are o oarecare sezonalitate, ceea ce inseamna ca veniturile pot sa varieze de la o luna la alta”, spune Dan Ioan Popp, directorul general al Impact. Potrivit acestuia, bonusurile practicate pentru echipa de vanzari pot sa ridice de trei-patru ori salariul fix al persoanei.

“Cei aflati pe o pozitie ierarhica superioara depind mai putin de comision, care poate fi stimulativ mai ales pentru consultantii mai tineri”, explica Popp. Ponderea mai mare a salariului fix in pachetul salarial, spune acesta, este completata de bonusurile trimestriale sau lunare.

Exista doua tipuri de companii in real estate, in functie de remunerarea senior managerilor, potrivit Alinei Candea, Business Manager al CVO, firma de resurse umane, specializata in recrutarea pentru domeniile vanzari si marketing. Astfel, sunt firme care ofera un salariu fix mic, insa sistemul de comisionare permite castiguri foarte mari, si cele care ofera o baza salariala consistenta, in detrimentul comisionului.

“Tendinta pe piata romaneasca este aceea de a adopta strategia unor salarii fixe mari, care permit motivarea si atragerea oamenilor de la concurenta, in conditiile unei lipse de resurse valoroase pe piata locala de real estate”, explica Candea.

Modalitatea in care negociaza termenii tranzactiei este decisiva in remuneratia pe care acesta o primeste. Comisioanele sunt cele care ridica veniturile unui senior manager din imobiliare la cifre considerabile - acestea se pot situa intre 70.000 si 100.000 de euro brut pe an, conform reprezentantului CVO.

Bonusuri ] Comisioanele sunt cele care ridica veniturile unui senior manager din imobiliare la cifre considerabile - acestea se pot situa intre 70.000 si 100.000 de euro brut pe an.

“Daca omul de vanzari este intr-adevar bun, el poate castiga peste 10.000 de euro lunar. Insa, activitatea in domeniul imobiliar are o oarecare sezonalitate, ceea ce inseamna ca veniturile pot sa varieze de la o luna la alta. Dan Ioan Popp director general Impact

Sursa

31 October 2007