O reţea de escroci imobiliari - formată din 25 de persoane, puse deja sub învinuire - a fost anihilată de procurorii DIICOT, poliţiştii de la Crima Organizată Bucureşti şi ofiţeri DGIPI. Până acum, câteva zeci de persoane, în special din Capitală, au fost victime ale acestei grupări, sumele date de fiecare persoană fiind între 100.000 şi 400.000 €

Grupul infracţional s-a constituit în perioada 2008 - 2010 şi era alcătuit din 25 de membri, fiecare dintre aceştia având un rol exact determinant. Din reţea făceau parte şi trei avocaţi din Baroul Bucureşti, un arhivar şef din cadrul Serviciului de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti şi un director coordonator al unei unităţi bancare. În atenţia autorităţilor judiciare se află şi un notar care "lucra" pentru această reţea.

Modalitatea de acţiune a grupării consta în identificarea de imobile situate în Bucureşti (terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină) şi întocmirea în fals de înscrisuri - titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne. Membrii reţelei foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerea unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept să aibă cunoştinţă despre acest fapt, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei de către DIICOT.

Cine sunt avocaţii implicaţi în dosar

Membrii grupării au reuşit astfel inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate - câteva zeci de persoane, în special din Capitală - şi producerea până la această dată a unui prejudiciu de 980.000 de euro. Ieri, autorităţile judiciare au efectuat 47 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti.

 

 
Sursa

3 September 2010