Alina Ioana Dincă, director general în cadrul Direcţiei Generale Economice şi Administrativ din cadrul ministerului patronat de Elena Udrea, deţine împreună cu soţul două locuinţe ANL, pe lângă alte cinci proprietăţi imobiliare şi două terenuri. Potrivit directoarei, nu este nimic în neregulă cu această situaţie.

19004-anl_17310300.jpgVeniturile anuale din funcţia de la Ministerul Dezvoltării au fost de 83. 839 lei. Pe lângă această funcţie, Dincă mai este membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din 2010, (instituţie aflată tot în subordinea Ministerului Dezvoltării) şi membru în Consiliile de Administraţie a SC Parc Hotel SA, Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT) şi cenzor în cadrul SC Predeal SA. Din ultimele trei funcţii, Dincă a obţinut venituri anuale de 10.950 lei. În plus, Dincă a mai obţinut împreună cu soţul venituri din chirii de 4.500 de euro.

Astfel, Alina Dinca deţine un apartament pe strada Gârleni din Bucureşti, cumpărat în 1995, unul în Calea 12 septembrie cumpărat împreună cu soţul în 2008, dar şi o locuinţă în cartierul ANL Henry Coandă, care nu este încă dobândită, dar este în construcţie.

Cele mai multe proprietăţi sunt pe numele soţului, dispecer la CET Grozăveşti: un apartament pe strada Chilia Veche de 50 mp, unul pe strada Caloian Judeţul de 42 mp şi o casă în construcţie la Câmpina, de 190 mp. În plus, anul trecut, acesta a mai achiziţionat o locuinţă ANL de 50 mp în cartierul Brâncuşi din Bucureşti.

Soţul directoarei mai deţine şi două terenuri, unul în Breaza, inclus la categoria "agricol" pe strada Câmpului, cu o suprafaţă de 500 mp, cumpărat în 2007 şi unul intravilan în Câmpina, cu o suprafaţă de 400 mp cumpărat în 2005.

În declaraţiile de avere ale directoarei din MDRT nu este specificat venitul exact al soţului, ci se arată doar "conform fişei fiscale", însă în declaraţia de avere de la începutul anului 2009, acesta avea pentru 2008 un venit anual de 36.000 de lei, adică 3.000 lei/lună.

Am solicitat directoarei câteva răspunsuri legate de situaţia sa localtivă. Iată, integral, răspunsul Alinei Dincă la întrebările Money.ro,

Din declaratia dvs. de avere rezultă ca deţineti două locuinţe ANL, dintre care una în construcţie, deşi mai aveţi proprietăţi. Cum aţi reuşit să vă calificaţi, dat fiind faptul că unul dintre principalele criterii de calificare pentru o locuinţă la ANL este tocmai acela de a nu a mai avea o altă locuinţă?

"Aşa cum rezultă din declaraţia mea de avere deţin împreună cu soţul meu două locuinţe achziţionate în sistem credit ipotecar, din care una este în construcţie încă din anul 2004 nefiind finalizată.

Criteriile de calificare la care faceţi referire reprezintă criterii de punctare nefiind criterii eliminatorii".

Nu consideraţi că vă aflaţi într-un conflict de interese dat fiind faptul că sunteţi membru în CA al ANL şi deţineti locuinţe ANL?

"Nu există conflict de interese deoarece casele au fost contractate în anul 2004 şi respectiv 2007, iar eu sunt membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe din anul 2010".

De asemenea, sunteti şi director general într-o direcţie a ministerului care are în subordine ANL şi aveţi două locuinţe ANL. La fel, nu consideraţi că vă aflaţi în vreun conflict de interese?

"Aşa cum am menţionat în răspunsul anterior, locuinţele au fost contractate în anii 2004, respectiv 2007, ani în care nu deţineam nicio funcţie în ministerul sub autoritatea căreia funcţiona ANL".

Ne puteti preciza care sunt criteriile de calificare pentru a obţine o a doua locuinţă de la ANL?

"Criteriile sunt cele aferente Programului de locuinţe prin credit ipotecar".

Iată care sunt criteriile de punctare a solicitanţilor de credite ipotecare prin Programul "Locuinţe prin credit ipotecar" desfăşurat de ANL

I. Vârsta

Solicitant care are mai puţin de 35 de ani - 10 puncte

II. Situaţia locativă

Nu deţine locuinţă proprietate personală - 30 puncte

III. Situaţie specială

Locuieşte într-un imobil naţionalizat care se retrocedează vechilor proprietari cf. Legii 10/2001 şi nu deţine altă locuinţă proprietate personală - 50 puncte

IV. Starea civilă

a) Căsătorit - 15 puncte

b) Familie monparentală - 10 puncte

V. Persoane în întreţinere:

Pentru fiecare copil aflat în întreţinere - 5 puncte

VI: Alte situaţii locative:

a) Dacă solicitantul nu a mai beneficiat de o locuinţă construită prin ANL - 10 puncte

b) Dacă solicitantul a deţinut locuinţă proprietate personală în localitatea în care

solicită construirea prin ANL şi a înstrăinat-o în ultimii 10 ani - minus 20 puncte

c) Dacă solicitantul a deţinut locuinţă proprietate personală construită prin ANL şi a înstrăinat-o - minus 40 puncte

d) Dacă solicitantul a mai beneficiat de credit ANL şi a întârziat plata obligaţiilor către agenţie - minus 20 puncte

VII. Solicitantul are handicap - 10 puncte


Sursa

6 June 2011