Omul de afaceri susţine că metrul pătrat de locuinţă va ajunge cât unul-două salarii medii, într-un interviu acordat revistei „Capital". Omul de afaceri Dinu Patriciu susţine că locuinţele vor continua să se ieftinească.

Dinu Patriciu: caderea preturilor imobiliare nu va mai fi opritaCel care anunţa criza din domeniul imobiliar atunci când vânzările erau în floare susţine, în cadrul unui interviu pentru revista „Capital", că singura stavilă în faţa acestei căderi este cârdăşia între finanţatori şi dezvoltatori.

Finanţatorii nu îşi trec în bilanţ creditele neperformante, pentru că îşi pierd bonusurile, iar dezvoltatorii încă mai au ce mânca şi ţin la preţ. Motiv pentru care piaţa este blocată.

„Acum se află doar la începutul căderii. Până când metrul pătrat de locuinţă medie nu va ajunge egal cu unul până la două salarii medii lunare, căderea preţurilor nu se va opri", susţine Dinu Patriciu. În opinia acestuia, momentul va veni chiar foarte curând. „În câteva luni, căderea nu va mai putea fi oprită, probabil începând din aprilie, pentru că, după bilanţul pe primul trimestru al anului, nu vor mai putea fi ascunse aceste pierderi", afirmă Patriciu.

În ultima vreme, afaceristul a profitat de conjunctura economică pentru a face achiziţii imobiliare şi afirmă că se va folosi în continuare de această perioadă pentru a construi „la preţul corect". „Am investit în două moduri: în proiecte care vor fi gata cel mai devreme peste doi ani şi jumătate sau trei ani, când se vor tempera efectele crizei, şi, pe de altă parte, am început să cumpăr, dar nu numai în România, portofolii de asseturi care sunt discountate deja enorm, peste 90% faţă de valoarea activului net acum 12 luni", a precizat Patriciu.

BLOCAJ

Clienţii cu bani, la vânătoare de chilipiruri

Reducerile de preţuri şi sistemele de creditare ale dezvoltatorilor n-au avut niciun efect asupra pieţei imobiliare. Singurii clienţi sunt cei care au nevoie urgentă de o locuinţă şi dispun de finanţare şi investitorii care pândesc ocazii speciale, spun experţii companiei Colliers. „Dacă diferenţa de preţ între apartamentele noi şi cele vechi este mai mare de 20-30%, cumpărătorul va opta pentru varianta veche, care e mai ieftină", afirmă Ilinca Păun, de la Colliers.

Potrivit acesteia, cei interesaţi acum de case caută imobile finalizate sau care urmează să fie gata curând. În cadrul ultimului raport asupra pieţei imobiliare, Colliers menţionează că până la finele anului vor fi livrate pe piaţă 9.000 de unităţi, cele mai multe provenind din ansambluri începute în 2007. Din cele 25 de proiecte lansate anul trecut, doar 15 au rămas încă pe piaţă. Specialiştii din domeniu susţin că piaţa şi-ar putea reveni cu ajutorul guvernului, care, încurajând economia prin măsurile de criză, va calma populaţia şi oamenii vor reîncepe să cheltuiască.

SPAŢII COMERCIALE

Chiriile vor depinde de vânzări

Chiar dacă închirierea spaţiilor comerciale este o afacere imobiliară încă funcţională, firmele de retail vor să renegocieze tarifele. Locatarii „ancoră" ai centrelor comerciale îşi doresc chirii variabile, calculate ca procent din cifra de afaceri realizată prin spaţiul respectiv, potrivit firmei de avocatură Cozmaciuc, Puiu & Oprea.

Etienne Oprea, avocat partener al firmei, e de părere că acest sistem avantajează ambele părţi: locatarii, care pot corela principalele cheltuieli fixe cu veniturile obţinute, dar şi proprietarii, care reduc riscul de a rămâne cu spaţii neocupate şi suportarea pierderilor până la încheierea unui nou contract. Proprietarii sunt destul de reticenţi, din cauza creditelor bancare pe care trebuie să le achite, dar nici nu-şi pot permite pierderea unui chiriaş de valoare. O soluţie de compromis e stabilirea unui prag minim fix al chiriei.

Sursa

18 March 2009