Piaţa imobiliară va mai face un pas spre transparenţă în luna iunie, când va fi lansat, după un an de amânare, indicele oficial al preţurilor locuinţelor din România.

sursa:capital.roValoarea la care se vând casele şi apartamentele autohtone va fi aflată la începutul acestei veri, când ar urma să fie dat publicităţii primul indice al pieţei imobiliare, realizat de Institutul Naţional de Statistică în colaborare cu Uniunea Notarilor şi BNR. Spre deosebire de indicatorii deja existenţi în domeniu, acesta va lua în calcul nu preţurile solicitate de proprietari, ci pe cele de tranzacţionare înregistrate la notar, şi va fi realizat la nivel naţional (luând în calcul inclusiv oraşe medii şi mici şi mediul rural).

Indicele va fi important şi pentru Banca Naţională. Deocamdată, piaţa imobiliară nu este luată în calcul la stabilirea ratei inflaţiei. În viitor, acest lucru s-ar putea schimba", explică Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Există şi rezerve faţă de noul indicator. „Va fi un lucru benefic pentru noi, totuşi nu se poate trece cu vederea că există riscul ca datele colectate de la vânzători şi cumpărători să nu fie reale. Se ştie că aceştia au uneori tendinţa de a scădea preţul declarat, pentru a reduce taxele plătite", spune Nicolae Popa, directorul general al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Voci din rândul agenţilor imobiliari se tem că, dacă nu va fi corect realizat, indicele INS ar putea provoca distorsionarea preţurilor, într-un sens sau în celălalt.

Primul indice imobiliar oficial ar putea fi publicat în luna iunie. Întrebarea de pe buzele tuturor celor din in­dus­tria imobiliară este dacă va reuşi acesta să reflecte fidel realitatea de pe piaţa imobiliară sau va provoca distorsiuni ale preţurilor.

Vrei să-ţi cumperi un apartament, dar, deşi ai stat de vorbă cu numeroşi agenţi imobiliari, prieteni, colegi ori vecini şi ai citit sute de anunţuri, nu-ţi dai seama cam care ar fi preţul corect. „Vânzătorii cer mai mult, unii ca să aibă o bază de negociere, alţii pentru că trăiesc încă în anii 2007-2008. Pe de altă parte, unii din cei ce şi-au cumpărat recent locuinţe au tendinţa de a rotunji în jos suma pe care au plătit-o, astfel încât nu mai înţelegi nimic", spune clujeanul Alexandru Pop, care caută, de mai bine de o lună, un apartament cu două camere în oraşul de sub Feleac.

Apoi, mai arată tânărul, pe lângă diferenţele mai mult sau mai puţin subtile legate de distanţa faţă de centru ori de mijloacele de transport în comun, starea blocului ori spaţiile verzi din zonă, există discrepanţe, uneori mari, în ceea ce priveşte dimensiunile apartamentelor. „La noi de-abia acum începe să se ţină seama mai mult de asta. Am găsit, la acelaşi preţ, un apartament cu 38 de metri pătraţi utili, dar şi un altul cu 50 de metri pătraţi utili. Aparent, sunt tot două camere, dar prima locuinţă era, de fapt, mult mai scumpă decât cea de-a doua", explică acesta.

Institutul Naţional de Statistică (INS) promite, de câţiva ani, să vină în sprijinul pieţei imobiliare cu un indice al preţurilor din domeniu. Iar acum sarcina sa pare a se apropia de sfârşit, fiind mari şanse ca, în iunie, să fie dat publicităţii nivelul respectivului indicator pentru trimestrul I 2010. „Pe parcursul lui 2009, s-a desfăşurat colectarea preţurilor imobilelor tranzacţionate şi înregistrate de birourile notariale prin contractele de vânzare-cumpărare pe întreg teritoriul ţării. Informaţiile colectate se referă atât la preţ, cât şi la o serie de caracteristici fizice (tipul locuinţei, suprafaţa utilă/construită, anul construcţiei etc.) şi calitative ale imobilelor (confort, stare de întreţinere, surse de încălzire, materiale de construcţie, calitatea vecinătăţilor etc.)", afirmă Cristina Mali, director în cadrul Direcţiei de Statistică a Preţurilor din INS.

Pentru început, indicii vor fi calculaţi la nivel naţional, pe tipuri de imobile, şi vor avea periodicitate trimestrială. Pe măsură ce vor exista serii mai lungi de date, urmează să fie dezvoltate şi statistici la nivel regional sau pe medii (urban vs rural). Cât despre metodele de calcul, la început vor fi utilizate cea a stratificării şi cea hedonică (citiţi în ce constau aceste metode pe www.capital.ro). „În funcţie de rezultatele obţinute prin fiecare metodă, împreună cu partenerii de colaborare (Uniunea Naţională a Notarilor şi BNR), o vom alege pe cea relevantă din punct de vedere statistic", precizează Cristina Mali.

Există şi o problemă tehnică: cum 2009 s-a caracterizat printr-o scădere a numărului de tranzacţii imobiliare, ca efect al crizei, se pune întrebarea dacă este suficient şi relevant ca an de bază pentru calculul indicelui.



Sursa

9 March 2010