Cele mai multe terenuri care au aparţinut unor fabrici comuniste s-au transformat sau urmează să devină centre comerciale, pentru că dezvoltatorii imobiliari au speculat potenţialul strategic al acestora. Fabricile erau construite în apropierea cartierelor rezidenţiale, lângă mijloacele de transport în comun şi aveau trase deja reţelele de utilităţi.

26214-din-fabrica-la-mall-4dbb2.jpg- AFI Europe, proprietarul AFI Cotroceni Mall, a cumpărat în 2007 terenul fostei fabrici Laromet, pe care a plătit 77,5 milioane de euro. La sfârşitul lui 2010 , AFI Europe a vândut 30.000 de metri pătraţi retailerului de materiale de construcţii Dedeman, primind în schimb 16 milioane de euro.

- Austriecii de la Real 4 You au plătit 60 de milioane de euro pentru cele 7 hectare ale fostei fabrici Electroaparataj, unde vor să construiască un mall.

- Companiile CD Capital Partners şi Benevo Capital Corporation anunţau, la sfârşitul lunii noiembrie 2010 , că vor construi mall-ul Victoria City Center, pe suprafaţa de 5 hectare a fostei fabrici de textile Dacia, din Bucureştii Noi.

- 110 milioane de euro este suma pe care vrea să o investească dezvoltatorul Centerra Capital Partners în centrul comercial care va fi ridicat pe terenul fostei platforme Tractorul.

- Pe terenul fostei uzine Vulcan, din Bucureşti, unde se făceau înainte echipamente industriale, va fi construit un centru comercial, Benevo Retail Park.

- Complexul rezidenţial Rose Garden, dezvoltat de Global Trade Center, a fost ridicat pe terenul fostei fabrici Suveica, iar valoarea proiectului ajunge la 80 de milioane de euro.

- Terenul fabricii de tricotaje Tricodava din Drumul Taberei a fost vândut pentru 42 de milioane de euro grupului spaniol Gran Via, iar ulterior către investitorii Pryconsa.

- Immoeast a cumpărat, în 2008, portofoliul companiei Longbridge, care cuprinde şi fosta fabrică de autobuze Rocar Bucureşti, pe care a dat 200 de milioane de euro.

- Platforma Timpuri Noi a fost cumpărată de IKEA, pentru 34,6 milioane de euro. Pe spaţiul care se întinde pe mai mult de 5 hectare vor fi construite spaţii comerciale şi birouri.

 

Sursa

3 September 2012