0-764-f2224bf681925b5b148d16027d8927ba_angajat20din20sistemul20bancar.jpgCirca 60% dintre agenţii imobiliari care activează, în prezent, pe piaţa din România şi-ar putea pierde jobul după adoptarea şi implementarea standardului european referitor la activitatea brokerilor din domeniu. În prezent, Comisia Europeană şi organizaţia agenţiilor imobiliare din ţările membre lucrează la un proiect, ce va stabili condiţiile în care o persoană poate exercita această profesie.

Circa 6.000 de agenţi imobiliari activi, în acest moment, pe piaţa din România ar putea să îşi piardă locul de muncă după adoptarea standardului european referitor la activitatea agenţiilor de real estate. Dacă transformăm în procente, situaţia este critică, pentru că este vorba de 60% din brokerii de pe piaţă.
"După implementarea standardului european, pe piaţă vor rămâne maxim 40% dintre actualii agenţi imobiliari. Acest lucru se va reflecta în faptul că aproximativ 60% din cele 10.000 agenţii româneşti, dintre care 2.000 doar în Bucureşti, vor dispărea de pe piaţă", a precizat Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

În acest an, Comisia Europeană va elabora şi implementa împreună cu organizaţia agenţiilor imobiliare din ţările Uniunii Europene un standard prin care va fi reguralizată practicarea meseriei de broker imobiliar. Proiectul se află în lucru şi urmăreşte stabilirea condiţiilor în care o persoană poate exercita această profesie. De asemenea, el va fixa şi cerinţele pe care agenţii imobiliari trebuie să le respecte în activitatea lor. Radu Zilişteanu este de părere că numărul personalului necalificat va scădea simţitor, având în vedere condiţiile de atestare. Cei care vor fi acceptaţi, însă, vor putea profesa şi în străinătate.

"Odată cu adoptarea prevederilor standardului specializării în acest tip de activitate şi în România va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agenţilor imobiliari fiindcă atestatul le va permite să profeseze în orice ţară a Uniunii Europene. În maximum un an şi jumătate standardul va fi implementat şi în România. Până la acel moment vom şti ce instituţie se va ocupa de pregătirea viitorilor agenţi imobiliari atestaţi şi care va fi costul acestui tip de pregătire. O altă noutate va fi înfiinţarea în România a unei autorităţi care va fi responsabilă cu implementarea standardului", a mai spus analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Actuala legislaţie nu prevede măsuri în domeniul imobiliar, iar statutul şi rolul agentului nu sunt foarte clare. Implementarea standardului european va crea o imagine mai bună a celor care activează pe această piaţă, sunt de părere reprezentanţii agenţiilor de real estate.

Sursa

23 August 2007