ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Din cauza disconfortului ori fiindca si-au inchiriat apartamentele,
Bucurestenii din blocurile cu bulina rosie refuza consolidarile

ADEVARUL - 22.11.2004

          * Din 122 de blocuri pericol public, au fost consolidate numai cinci

          * 150-200 de euro, costul lucrarilor pe metru patrat


         Mai mult de jumatate dintre locatarii blocurilor cu bulina rosie din Capitala refuza consolidarile, desi specialistii avertizeaza ca in 2006 ne paste un cutremur devastator. Oamenii motiveaza ca nu le convine sa stea cu nasul in praf si moloz un an si jumatate, cat dureaza lucrarile. Ca sa-i convinga, Guvernul a incercat sa-i ajute financiar, suportand costurile consolidarii (pana in 150-200 euro/mp) pentru persoanele cu venituri sub 6 milioane de lei. Celelalte achita suma in 25 de ani, in rate lunare egale, fara dobanda si numai dupa terminarea lucrarilor.

  Facilitatea ii avantajeaza cel mai mult pe pensionari, iar majoritatea locatarilor care au acceptat consolidarile sunt batranii. "Blocul nostru e primul din tara care a fost consolidat dupa legea noua. Se afla pe str. Mihail Kogalniceanu si are cinci etaje. Am dus o munca titanica incercand sa-mi conving vecinii sa-l consolidam. La inceput nici unul nu voia. A trebuit sa bat la usa fiecaruia si sa-i conving pe rand. Ma speria rau gandul ca, dupa un cutremur puternic, o sa las in urma mea doar o gramada de moloz. Unde mai era atunci munca mea de-o viata?", se intreaba o fosta profesoara, acum pensionata.

  Alt batran se chinuie degeaba sa aduca echipa de consolidari in blocul lui: "Stau intr-un bloc de pe Magheru, incadrat la risc seismic de gradul unu si construit in 1933. A trecut cu bine de cutremurul din 1940, dar la cel din '77 a cazut tencuiala. Atunci, Ceausescu a pus sa se consolideze doar parterul si primul etaj, chiar daca blocul are 9 etaje. Am auzit ca s-a anuntat cutremur mare in 2006 - am fost inginer constructor si stiu ca blocul asta se va face farame. Acum stau aici aproape 200 de suflete.

   Ma lupt ca nebunul sa-i conving pe 50% plus unu sa facem reparatiile". Oricat de "bolnav" ar fi un bloc, consolidarea nu se poate face decat pe baza hotararii asociatiei de locatari/proprietari, iar pentru asta e nevoie de acceptul majoritatii locatarilor. Primaria de sector ii poate da in judecata pe cei care refuza. Problema e ca in unele cazuri hotararile instantei s-au batut cap in cap. "Fiindca imobilul de pe strada Calderon nr. 59 este pericol public, Primaria sectorului 2 i-a dat in judecata pe 8 locatari de acolo, care refuzau indarjiti consolidarea.

          Acelasi complet de judecata a dat castig de cauza la 4 dintre ei, iar celeilalte jumatati nu", spune Ileana Tureanu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Mai inspirati, altii au acceptat consolidarea doar pentru a-si vinde mai scump locuintele. De pilda, apartamentele din Lascar Catargiu, consolidate cu 18.000 de euro, s-au vandut ulterior cu 100.000 de euro. Fiindca cei mai multi locatari nu se indura sa plateasca reparatiile si nici autoritatile nu se implica prea mult, programul consolidarilor se misca deocamdata ca melcul.

          In Capitala, intre 2001 si 2004, s-au finalizat proiecte de consolidare pentru numai 21 de cladiri din clasa intai de risc seismic. Din 122 de cladiri incadrate in aceasta clasa, numai 5 au fost consolidate, 9 fiind in faza de executie. In 1990, problema consolidarii blocurilor a fost rediscutata, Guvernul propunand proprietarilor sa-si evalueze locuintele.

         Asta a durat 7 ani. De-abia in 1998-1999, oficialii au facut liste cu cladirile periculoase. Consolidarile propriu-zise au inceput tarziu - in 2002. In Capitala, cele mai periculoase raman blocurile de pe Calea Victoriei. Aici nu s-a consolidat nici unul, fiindca proprietarii nu locuiesc la adresa, ci si-au inchiriat spatiul diverselor firme.

Alina Badalan

 

22 November 2004