Cât de curând, se vor încheia intervenţiile autorităţilor din China pentru a tempera agitaţia de pe piaţa imobiliară. Specialiştii vorbesc despre anul 2012 ca fiind momentul în care statul va lăsa piaţa imobiliară să ajungă la adevărata valoare, deşi există numeroase discuţii în contradictoriu. Sunt voci care susţin însă că autorităţile chineze se grăbesc luând aceste măsuri în 2012.

22276-china.jpgMăsuri precum: interdicţia din anumite oraşe de a cumpăra locuinţe care nu se află la primul proprietar, creşterea avansului obligatoriu sau mărirea impozitului pe proprietate, nu se vor mai aplica în viitorul apropiat. Guvernul chinez a realizat că astfel de piedici ar putea afecta creşterea economică pe termen lung, evidenţiază ultimul raport despre viitorul pieţei imobiliare pe termen scurt şi mediu, publicat de Universitatea Renmin.

„Este foarte probabil ca, în al treilea trimestru al anului viitor, guvernul să relaxeze condiţiile de creditare pentru sectorul imobiliar şi să încurajeze achiziţia de locuinţe noi", se arată în analiza publicată în China Securities Journal, publicaţie controlată de autorităţile din Beijing.

Autorităţile din industria imobiliară şi analiştii independenţi sunt împărţiţi în două categorii, existând opinii diferite asupra momentului oportun pentru a relaxa condiţiile de creditare. Acestea au fost înăsprite iniţial pentru a calma sectorul imobiliar, după ce preţul proprietăţilor explodase necontrolat, astfel încât o mare parte din populaţie nu îşi mai permitea propriul cămin.

Hotărârile impuse de stat au funcţionat până acum

Creşterea economică a Chinei este parţial influenţată şi de mărirea bruscă a investiţiilor imobiliare, investiţii care ar putea genera mai multe locuri de muncă şi o creştere a cheltuielilor de consum în rândul populaţiei. Altfel, specialiştii de la Universitatea Renmin au declarat că autorităţile ar putea interveni imediat.

Din septembrie şi până în octombrie s-a dublat numărul oraşelor în care s-au înregistrat scăderi de preţ, ajungând la 34 de oraşe, conform datelor oficiale. Această coborâre a preţurilor arată că măsurile implementate de guvern au dat roade.

Înăsprirea condiţiilor de creditare s-a resimţit cel mai puternic pe pieţele imobiliare din Beijing şi Shanghai. Numărul tranzacţiilor a scăzut cu 23% în Beijing şi cu 80% în Shanghai, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un raport recent al Barclays Capital. Conform aceluiaşi raport, locuinţele se vor mai devaloriza cu până la 30% în perioada imediat următoare.

CITEŞTE ŞI În China, Guvernul se luptă să scadă preţul locuinţelor


29 November 2011