Din 2006, vom avea cota unica de 16% si impozite pe vicii  
Evenimentul Zilei - 05.10.2005
 

Programatorii isi pastreaza facilitatile fiscale, impozitele locale pe masini si locuinte se vor majora dupa cum e prevazut in propunerea de Cod Fiscal, taxele pe dobanzi, castigurile bursiere si imobiliare urca la 16% din 2006. Acestea sunt schimbari date ca sigure de Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, in ce priveste impozitele din 2006. Exista insa si taxe propuse de oficialii Fiscului in urma cu o saptamana asupra carora autoritatile nu mai sunt atat de sigure. Se cauta alternative la taxele pe investitii, iar majorarea accizei la tutun si alcool ar putea fi completata cu o noua taxa sinonima cu cea „pe viciu”, spune Vladescu. Ministrul anunta ca, si in 2006, Romania va strange cureaua bugetului, autoritatile avand in plan un deficit de 0,5% din PIB.

Predictibilitate, doar pentru cei corecti

Ministrul finantelor sustine ca reactiile negative la modificarile Codului Fiscal, care reprosau lipsa de predictibilitate in privinta impozitelor, nu stau in picioare. „Am incercat sa analizez acest lucru atat din punctul de vedere al ministrului finantelor, cat si al unui fost membru al mediului de afaceri. N-am gasit domenii in care sa existe tulburari, decat in anumite zone pe care vrem sa le tulburam”, sustine Vladescu. Ministrul a explicat ca in jurul produselor accizabile (combustibili, tutun, alcool) evaziunea e in floare. De aceea, modificarile de impozite vor tinti spre aceste domenii.

Impozitele pe lux - batute in cuie

Decizia Finantelor este irevocabila si in ce priveste majorarea impozitelor pe masinile si casele de lux. Din 2006, romanii care detin autoturisme cu motoare peste 3.000 de centimetri cubi vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, anual, peste 20 de milioane de lei in contul taxelor locale. La fel si cei care detin case mai mari de 100 de metri patrati.

Alternative la impozitul pe investitii

Vladescu spune ca impozitul pe investitii nu se va aplica tuturor firmelor. In propunerea privind noul Cod Fiscal, oficialii din Finante au dorit sa taxeze cu 0,5a valoarea ramasa a tuturor imobilizarilor corporale (cladiri, echipamente, instalatii) detinute de firme, ridicand astfel piedici in calea investitiilor. Ministrul si-a aparat intentiile, spunand ca prin impozitul proaspat inventat se urmareste taxarea firmelor din economia subterana, precum si taxarea fostelor firme de stat fara activitate. „Exista o cantitate de firme - spun o cantitate pentru ca sunt foarte multe, peste 150.000 - care au doua obiceiuri interesante: sa nu plateasca impozit pe profit si sa nu aiba activitate cu anii”, reclama Vladescu. Acesta sustine ca trebuie gasita o solutie pentru desfiintarea unor astfel de societati.

Se scumpesc tigarile

Ministrul finantelor afirma ca, incepand din 2006, se va schimba modul de calcul al accizelor la alcool si tutun. Ceea ce inseamna scumpiri ale produselor din alcool si tutun.
Vladescu avertizeaza totusi ca „taxele pe viciu” nu sunt totuna cu accizele majorate. Confuzia a pornit de la presedintele Basescu, care a propus majorarea impozitelor si folosirea banilor atrasi in plus pentru a finanta sistemul sanitar.
„Va fi ori o crestere de acciza, ori introdus un nou impozit. Insa nu se va numi taxa pe viciu”, precizeaza Vladescu. Potrivit acestuia, „un pachet de tigari ar trebui sa coste doi euro, daca s-ar putea controla evaziunea fiscala”.

Functionarul fiscal de vis

Daca autoritatile spera sa convinga romanii sa plateasca mai multe impozite, romanii si firmele se plang de faptul ca au inca probleme cu birocratia si coruptia din Administratiile Financiare. Peste o treime din contribuabili (37,8%) sustin ca fac prea multe drumuri la administratiile financiare, iar 44% sunt nemultumiti de numarul mare de formulare care trebuie completate, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CURS pentru ANAF. Aceleasi date arata ca 15,9% din respondenti au fost plimbati de la un ghiseu la altul si peste 17% au oferit mici cadouri pentru a-si rezolva problema.
Programul functionarilor publici de la administratiile fiscale, de luni pana vineri, va fi prelungit pana la ora 20.00, iar cel de sambata va fi desfiintat.


 Raluca Barbuneanu, Alina Cozma - Evenimentul Zilei

5 October 2005