3% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit? Cât vor plăti microîntreprinderile în 2010? Este o întrebare fără un răspuns clar. Cel puţin deocamdată. Căci declaraţiile autorităţilor se bat cap în cap.

sursa:www.emaramures.roCota de impozitare pentru firmele care optează pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor va rămâne de 3% şi în anul 2010, afirmă Daniela Daraban, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, citată de Avocatnet.ro. Daraban a precizat că MFP intenţionează să modifice în acest sens Codul Fiscal, însă doar după constituirea unui nou guvern.

Pe de altă parte, potrivit publicaţiei Financiarul, în 2010 microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit pe profit de 16%, precum toate celelalte firme, nemaiputând să opteze pentru un impozit de 3% din venit, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Şi asta pentru că prevederea Codului Fiscal care oferea posibilitatea micilor societăţi să achite un impozit pe venit, care a fost stabilit la 2% în 2007, 2,5% în 2008 şi 3% în 2009, a fost eliminată din Codul Fiscal pentru anul 2010.

 

Modificarea a fost operată de Guvernul Boc, printr-o ordonanţă de urgenţă, care a fost aprobată şi de Parlament.


9 December 2009