ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Dilema BNR: inflatie prea mare sau leu prea puternic

    
Revista CAPITAL - 22. 10. 2003

Pentru a nu avea o moneda supraevaluata, BNR trebuie sa ridice cursul valutar. Asta insa mareste inflatia.


Nici in acest an inflatia nu ne lasa linistiti. Este de asteptat o corectare a cursului, care sa tina pasul cu cresterea preturilor. Cresterea costurilor la utilitati a impins imediat inflatia in sus, aceasta inregistrand in septembrie un nivel de 2,1%, dupa ce in august cresterea fusese de doar 0,3%, record postdecembrist. Aceasta evolutie i-a facut pe unii analisti sa sustina ca obiectivul de inflatie pentru 2003, de 14%, ar fi compromis, ei avansand o noua cifra: 15%.

Raspunsul guvernatorului BNR a fost ca este posibila "o depasire marginala", precizand ca inflatia din octombrie si noiembrie ar trebui sa fie mai redusa decat cea din septembrie. Oricum, Banca Nationala a inceput sa isi ia masurile de siguranta, marind dobanda de interventie de la 19,25%, luna trecuta, la 20,25%, dupa ce timp de trei luni ea stagnase la 18,25%.

Aceasta masura a dus la atragerea zilnica a mii de miliarde de lei de la bancile comerciale, numai martea trecuta fiind aspirate peste 17 mii miliarde de lei. Pe de alta parte, pentru a micsora ecartul dintre inflatie si deprecierea nominala a leului, BNR a reinceput sa cumpere devize din piata valutara, ceea ce a facut ca euro sa inregistreze la inceputul saptamanii trecute un maxim de 38.850 lei.

 Evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale a impins insa cursul in jos, joia trecuta acesta fiind anuntat la 38.687 lei. Pentru perioada urmatoare este de asteptat inmultirea interventiilor BNR, avand in vedere ca pentru sfarsitul anului se doreste o depreciere nominala a leului mai mica cu doua puncte procentuale decat inflatia, ceea ce creaza posibilitatea ca pana la finele lunii sa fie atins pragul de 39.000 lei pentru un euro.

Cotatia futures a dolarului este in crestere Dolarul american a beneficiat indirect de interventiile BNR, joia trecuta cursul mediu urcand la 33.275 lei, dupa ce in urma cu o saptamana el cobora la 32.717 lei. In piata de la Sibiu pretul futures al euro a fluctuat intre 38.700 si 38.800 lei, in timp ce dolarul a evoluat intre 33.300 si 33.400 lei. Cei care mizeaza pe o crestere a cursului leu/dolar au preferat sa achizitioneze optiuni CALL (care permit cumpararea de contracte futures), considerand ca pana la sfarsitul lunii moneda americana va depasi pragul de 33.500 lei, valoare cu care s-a incheiat anul 2002.

 Ei au achizitionat optiuni la preturi de exercitare de 33.300 lei cu prime de 40.000 - 44.000 lei, de 33.400 lei cu prime de 60.000 lei si de 33.450 lei cu prime de 30.000 lei/optiune. Pe parcursul primei parti a saptamanii trecute, pietele financiare internationale au fost prudente, oferind un plus monedei americane, in timp ce euro si yenul au inregistrat scaderi.

Astfel, daca vineri, 10 octombrie, euro a evoluat in ecartul 1,1706 - 1,1848 dolari, joia trecuta acesta a coborat la 1,1570 dolari, revenind apoi spre pragul de 1,17 dolari. In spatele prudentei marilor investitori se afla vizita pe care presedintele Bush urma sa o efectueze in Asia, de unde se asteptau hotarari importante in ceea ce priveste evolutia cursurilor de schimb, cunoscute fiind imensele deficite comerciale ale SUA fata de Japonia si China.

Opiniile analistilor au variat intre optimism si pesimism in ceea ce priveste evolutia dolarului. Pentru unii deficitele de cont americane au valorat mai mult, ei considerand ca pana la sfarsitul anului euro ar trebui sa depaseasca bariera de 1,20 dolari. Pentru ceilalti dolarul ar avea o tendinta ferma de crestere, ceea ce ar demonstra robustetea economiei de peste Ocean, reflectata de o serie de indicatori pozitivi, euro urmand sa scada pana la 1,13 dolari.

Astfel, indicele activitatii industriale calculat de Rezerva Federala din New York a crescut in octombrie la la 33,7 puncte, comparativ cu 18,4 puncte in septembrie. Americanii pun din nou placa cu "dolarul tare" In sprijinul dolarului au venit si declaratiile unor inalti oficiali, atat din Europa, cat si din America. In urma cu doua saptamani fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Wim Duisenberg, socase pietele sugerand ca BCE nu va interveni pe pietele internationale pentru a tempera aprecierea euro, considerand ca deprecierea dolarului era "inevitabila". In ultimele zile ale mandatului sau, Duisenberg a revenit, sustinand ca a fost inteles gresit de pietele financiare si precizand ca politica BCE nu urmareste deprecierea dolarului.

De peste Ocean a sosit replica secretarului american al Trezoreriei, John Snow, care a afirmat miercurea trecuta ca guvernul american ramane favorabil politicii "dolarului tare", pledand insa pentru o flexibilitate mai mare a pietelor.

Aceasta declaratie a intarit afirmatiile facute de catre presedintele Bush, care dorea, la randul sau, un dolar mai puternic. In aceasta situatie este foarte posibil ca Administratia SUA sa accepte interventiile din piata ale Bancii Japoniei, pentru deprecierea yenului, avand in vedere ca dolarii se reintorc in SUA prin cumpararea de bonuri de Tezaur americane, finantand astfel deficitul comercial american. "probabil cursul leului va fi ajustat In decembrie" Profitand de volatilitatea paritatii euro/dolar pe pietele internationale, BNR a reusit la inceputul saptamanii trecute sa corecteze cursul leului fata de cosul euro-dolar cu 0,68%, depreciind moneda nationala dintr-un foc cu mai mult decat media lunara inregistrata in primele noua luni (0,59%).

Astfel, aprecierea reala a leului, de circa 3,5 - 4%, din prezent se inscrie in limite rezonabile, fiind cu numai unu-doua procente mai mare decat tinta de apreciere reala a leului, de 2%. Inflatia ridicata din septembrie pune in pericol tinta anuala de 14%. Din acest motiv, BNR nu-si mai poate permite sa ajusteze acum cursul valutar pentru a corecta deficitul comercial extern, revenind la folosirea cursului drept "ancora anti-inflationista". Banca Nationala are la indemana posibilitatea de a ajusta brusc cursul real al leului, raportat la cosul valutar, fara ca opinia publica sa mai intre in panica.

Probabil ca "luna Cadourilor" va fi cea mai potrivita pentru asemenea "reajustari". Astfel, un scenariu plauzibil de depreciere nominala a leului fata de cosul euro-dolar ar fi de 1 - 1,5%/luna, in octombrie si noiembrie, in decembrie aceasta urcand la 2,5%. "este de asteptat o revenire a monedei americane" Raportul dintre principalele doua devize internationale, euro si dolar, a fost relativ constant in prima jumatate a lunii octombrie.

 Diferenta dintre pretul minim si cel maxim al contractelor futures tranzactionate la Sibiu a fost de circa trei centi (282 pips), echilibru pe care l-am prevazut inca de la finele lui septembrie. Pentru a doua parte a lunii este prognozat un culoar de tranzactionare cuprins intre 1,1340 si 1,1930 dolari. Specialistii pietelor internationale se asteapta la o revenire, cel putin de moment, a monedei americane, prin prisma declaratiilor presedintelui Bush, care sprijina politica "dolarului tare".

Dar tot seful de la Casa Alba a recunoscut ca actualele rate de schimb favorizeaza companiile americane. Nu trebuie ignorata ingrijorarea autoritatilor nipone legate de intarirea yenului, in ultimele saptamani mai multe banci comerciale japoneze atragand dolari si vanzand yeni. Datorita flexibilitatii cursurilor valutare, pentru jucatorii prudenti din pietele futures este de preferat cumpararea de optiuni "in afara banilor".


George Radulescu

 





 

 


22 October 2003