Vrei o casă mai mare sau îţi doreşti să te muţi mai aproape de centru? Ar trebui să începi să studiezi piaţa cât mai repede. Preţurile au scăzut mult, iar diferenţele între anumite categorii de locuinţe s-au micşorat văzând cu ochii. Astfel, dacă ai un pic de noroc, te poţi muta de la două la trei camere, în acelaşi cartier, fără să plăteşti mai mult de 1500 de euro.

16511-zagreb_blocuri_vechi.jpgLa asta visează şi Valentina şi Andrei, doi tineri care stau, împreună cu mama lui, într-un apartament de două camere, în Drumul Taberei. Deşi este un apartament confort 1, semidecomandat, spaţiul e mic pentru trei persoane, iar cei doi cochetează de ceva vreme cu ideea unui upgrade imobiliar.

„Cel mai bine ar fi să putem cumpăra două garsoniere, ca să putem sta singuri", spune Andrei. Însă banii pe care i-ar putea lua pe apartamentul cu două camere în care locuiesc acum ne le-ar ajunge. Practic, ar mai fi nevoie de cel puţin 10.000 de euro şi nu au această sumă. Cât despre un credit, cei doi consideră că nu ar fi o mişcare bună în momentul de faţă.

„Am studiat piaţa şi am observat că diferenţa dintre apartamentele de două şi trei camere este destul de mică în prezent. Având în vedere că blocul în care stăm a fost reabilitat şi că am renovat apartamentul, cred că putem obţine 50.000 de euro pe casa în care stăm acum. Adăugăm 3000-4000 de euro şi ne mutăm într-un apartament cu trei camere. Am văzut anunţuri pentru apartamente cu trei camere, confort 1, la 51.500 de euro", explică Valentina.

Teoretic este un plan bun. Casele s-au ieftinit mult şi e un moment bun să cumperi. Dar găseşti oare un cumpărător pentru locuinţa pe care vrei să o vinzi? „Am dat anunţul prima dată acum două luni. Am primit câteva telefoane, însă nu erau hotărâţi", povesteşte Andrei. Ei au unde să stea, aşa că nu se grăbesc. Sunt conştienţi însă că, la un moment dat, preţurile vor urca din nou, aşa că speră din tot sufletul să reuşească să se mute într-o casă mai mare.



18 February 2011