Constructia proiectului imobiliar Kamengrad, o investitie de 15 milioane de euro derulata de celebrul regizor sârb Emir Kusturica a declansat un scandal de proportii in Republica Bosnia-Hertogovina, regizorul sarb fiind acuzat chiar de “genocid” cultural, potrivit presei locale.

25374-dezvoltatorul-imobiliar-emir-kusturica-acuzat-d.jpgScandalul s-a declansat din momentul in care Kusturica a folosit piatra cetatii semi-ruinate Petrija din sudul republicii Bosnia-Hertogovina la constructia propriului proiect imobiliar.

La sfarsitul saptamanii trecute, locuitorii oraşului Trebinje au organizat un protest împotriva furtului de piatra de la vechea cetate, sute de persoane blocand drumul in vederea intredictiei accesului constructorilor spre monumentul istoric.

Emir Kusturica si-a motivat gestul prin faptul ca: "Cetatea este dărăpănată si nu se afla pe lista monumentelor istorice protejate.", dar si-a cerut scuze pentru neînţelegerea apăruta.

Petrinja este o cetate austro-ungara construita langa oraşului Trebinje din sudul Bosniei-Herţegovina.

La randul sau, proiectul Kamengrad dezvoltat de catre Kusturica a început pe 28 iunie 2011 în orasul Visegrad din estul Bosniei-Herţegovina. Acesta este dezvoltat langa podul vechi de peste râul Drina, un monument de patrimoniu pe lista UNESCO, construit în 1571 si care astazi este una dintre atracţiile turistice majore din Bosnia-Herţegovina. Se presupune ca “orasul" Kamengard construit de Emir Kusturica ve deveni fundalul pentru noul film al regizorului bazat pe romanul "Podul de pe Drina" al scriitorului Ivo Andric (singurul iugoslav laureat al premiului Nobel pentru literatură). Romanul lui Andric descrie patru secole de istorie, începând cu perioada de glorie a Imperiului Otoman şi terminand cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo, care în 1914 a dus la izbucnirea Primului Război Mondial.

Proiectul lui Kusturica este sprijinit de autorităţile din Serbia. În Kamengrad vor fi mai mult de 50 de obiective printre care case, biserici, primaria oraşului, hoteluri, teatru, muzeu, casa-muzeu Andric, magazine, pieţe, restaurante, un mic port etc. Terenul alocat proiectului este de circa 17,5 mii mp, acesta urmand sa fie finalizat in 2014. Cea mai mare parte a finanţării este suportata de însuşi Kusturica.

Se aştepta ca in urma finalizarii constructiilor, Kamengrad sa fie vizitat de 200-300 de mii de turişti pe an. Kusturica are experienţă în astfel de proiecte, regizorul construind în urmă cu cativa ani o etno-localitate Drvengrad (Orasul de lemn) în Serbia, în apropiere de graniţa cu Bosnia-Herţegovina, loc de atracţie pentru turistii iubitorii de cinema din întreaga lume.

 

Sursa

20 June 2012