Firma Alia Inmobiliaria, dezvoltatorul unui complex imobiliar din apro­pierea Arcului de Triumf finanţat cu 25 mil. euro de Uni­Credit Group, a intrat în procedura concordatului preventiv, aceasta fiind o soluţie de protecţie împotriva deschiderii procedurii de insolvenţă de către creditori.

22904-3-apartamente-alia.jpgCererea firmei Alia Inmobiliaria de intrare în procedura concordatului preventiv, o premieră pe piaţa imobiliară din România, a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe 3 ianuarie. Instanţa a admis joi cererea şi deschiderea procedurii şi a desemnat drept conciliar provizoriu firma PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services IPURL.

Firma, parte a grupului spaniol Alius, a finalizat în 2010 complexul imobiliar Alia Apartments, în care au fost construite trei blocuri totalizând 124 de apartamente, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro. UniCredit Group a finanţat proiectul cu 25 de milioane de euro. Din 2008, de la începerea vânzării locuinţelor şi până în prezent, firma a reuşit să vândă jumătate din apartamentele din complex. Preţurile medii de vân­zare ale locuinţelor erau în octombrie 2010 de 2.000-2.500 de euro/mp. "Ceea ce ne dorim este să găsim o altă soluţie împreună cu finan­ţatorii", a declarat Tamara Marinescu, directorul de ţară al firmei Alia Inmo­biliria, fără să ofere detalii. Concordatul preventiv este o soluţie de pro­tecţie împotriva deschi­derii procedurii de insolvenţă de către creditori. Astfel, ca şi în cazul insolvenţei, în procedura concordatului preventiv se suspendă executarea silită, valoarea datoriilor este îngheţată, iar contractele aflate în curs nu se blochează. De asemenea, concordatul preventiv nu presupune insolvenţa şi se declanşează la cererea debitorului, fiind exprimarea voinţei acestuia, nu a creditorilor.

Cea mai scumpă locuinţă în complex este un duplex de 617 metri pătraţi, care la finalizarea proiectului era scos la vâzare la un preţ de circa două milioane de euro.

Apartamentele au suprafeţe cuprinse între 65 mp şi circa 300 mp, cu excepţia duplexului de şase camere, care are 617 mp, situat la etajul 20 al celei mai înalte clădiri din complex. La etajele superioare ale clădirilor se găsesc duplex-uri, fiecare cu piscină proprie. Locuinţele sunt scoase la vânzare la preţuri care variază în funcţie de clădirea în care se află, de orientare, de mărime, de poziţio­narea în clădire.

Grupul Alius are activităţi pe piaţa imobiliară din Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a dezvoltat clădiri de birouri, de locuinţe şi spaţii comerciale. Compania mai deţine două terenuri în Bucureşti, în Floreasca şi în apropiere de DN1, unde se pot construi în total proiecte de aproape 100.000 de metri pătraţi. Proiectul Alia Apartaments este primul de pe piaţa din România al grupului spaniol şi este dezvoltat în parteneriat cu firma românească Aayles, de la care Alius a cumpărat terenul aferent complexului.


Sursa

9 January 2012