Anul acesta: scadere de doua cifre pe piata locuintelor noi. Evolutia anticipata a pietei imobiliare in 2010 nu ofera niciun motiv pentru optimism. In premiera pentru ultimii ani, numarul de locuinte estimate a fi finalizate in acest an va fi cu doua cifre sub nivelul anului anterior.

sursa:financiarul.comIn ceea ce priveste profitul imobiliar, anul 2009 a spulberat si ultimele sperante care mai existau, obligandu-i pe investitori sa-si reconsidere optiunile speculative.

Pe piata rezidentiala, asteptarile pentru 2010 nu sunt mai optimiste comparativ cu 2009, an in care caderea pietei a fost atat de abrupta incat a depasit chiar si cele mai negre estimari.

Preturile locuintelor, cel mai sensibil subiect al relatiei vanzator-client, au coborat constant pe intreg parcursul anului trecut, o usoara stagnare inregistrandu-se abia spre finalul lui 2009.

O alta veste proasta vine si dinspre sectorul constructiilor. Astfel, potrivit datelor DTZ Echinox, daca in 2009 stocul de locuinte noi a crescut cu 14,3% comparativ cu 2008, estimarile pentru acest an ne indica o reducere de 42,7%.

In 2009, un total de aproximativ 8.200 de unitati rezidentiale noi au fost adaugate stocului total existent, acestea facand parte din diverse faze de dezvoltare a proiectelor anuntate in anii anteriori. „In conditiile actuale, volumul livrarilor de apartamente noi in anul 2010 se estimeaza a inregistra aproximativ 4.700 de unitati, adica 57% din valoarea calculata pentru perioada precedenta“, sustine Mihaela Pana, director al departamentului rezidential din cadrul DTZ Echinox.

Sursa

19 January 2010