Dezvoltatorii imobiliari vor livra pe piata din provincie circa 250.000 mp in urmatorii doi ani, fiind anuntate circa noua proiecte de mall-uri in sapte orase.

Astfel, in urmatorii ani vor exista cel putin doua centre comerciale in fiecare oras cu o populatie mai mare de 100.000 de locuitori, afirma reprezentantii Colliers. Marile orase, precum Cluj-Napoca sau Constanta, vor fi disputate intre trei sau patru proiecte, unele din ele fiind desfasurate pe suprafete de peste 40.000 de metri patrati.

Printre cele mai mari proiecte se numara Polus Center (Cluj), City Center (Constanta), Arena Shopping Centre (Bacau), Euromall (Pitesti, Ploiesti si Galati), Iulius Mall (Cluj) sau European Retail Park (Targu-Mures).In plus, pe langa marile orase din Romania, dezvoltatorii se vor orienta si catre orasele secundare, venind pe piata cu concepte de centre comerciale mai mici, de 10.000-15.000 mp sau medii, de 20.000-30.000 mp.

Anul trecut stocul curent de centre comerciale din provincie devenise egal cu cel din Capitala, dar inferior celui din tarile din Europa Centrala si de Est.

Complexele comerciale din provincie sunt majoritatea foste magazine universale construite inainte de 1989, care au fost modernizate pentru a oferi o solutie pentru cresterea cererii pe acest segment de piata.

Piata de retail din provincie se afla inca intr-un stadiu incipient, dar a devenit foarte dinamica mai ales in orasele mari precum Constanta, Timisoara, Cluj sau Iasi. In acest sens, proiectele anuntate pentru anii urmatori ar putea acoperi intreaga cerere existenta in prezent pe piata, in timp ce proiectele aditionale ar putea intampina probleme in atragerea clientilor. Spre comparatie, Bucurestiul va atrage pana in anul 2009 proiecte care vor totaliza 550.000 de metri patrati. Stocul spatiilor de retail in centre comerciale de tip mall din Bucuresti se situeaza in prezent la 143.000 de metri patrati, pentru perioada 2008-2009 fiind prognozata o crestere pana la 700.000 de metri.

Zona de nord a Capitalei este cea mai activa din punctul de vedere al numarului de proiecte anuntate, cu Baneasa Shopping City (parte a proiectului Baneasa dezvoltat de un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte), Galleria Bucharest (dezvoltat de GTC Romania, compania care a dezvoltat proiectele de birouri Europe House si America House) sau Floreasca City Center (dezvoltat de Raiffeisen Evolution, compania responsabila si pentru imobilul de birouri Oracle Tower).

In Bucuresti exista in prezent cinci centre comerciale importante, respectiv Plaza Romania si Bucuresti Mall (dezvoltate de Anchor Grup), City Mall (dezvoltat de Jaguar Development), Jollie Ville (dezvoltat si detinut de grupul egiptean HKS) si Unirea Shopping Center (detinut de omul de afaceri Dan Adamescu).

Sursa

25 January 2007