Pe măsură ce criza imobiliară se adânceşte pe piaţa românească, strategiile dezvoltatorilor au început să se modeleze după contextul economic actual. În aceste condiţii cei care vor şti să-şi armonizeze oferta în acord cu posibilităţiile reale ale clienţilor vor avea cel mai mult de câştigat, mai ales ţinând cont de lichidităţile tot mai sărace, se arată într-un comunicat Eurisko.

Dezvoltatorii trebuie să-şi reducă aşteptările în momentul vânzărilor"În România deja apar semnele de aliniere a strategiei developerilor la noile condiţii financiare care vor domina economia mondială pe parcursul lui 2009, ca atare am început să asistăm şi în ţara noastră la creşteri ale yield-urilor pentru clădiri de birouri şi proiecte de retail sau industriale. Întrucât nu există prea multe fonduri care dispun de lichidităţi pentru achiziţii, cei care vor dovedi flexibilitate în negocierea aşteptărilor în vânzarea produsului lor vor caştiga", a declarat, în cumunicat, Alexandra Dimofte, head of Capital Markets, CB Richard Ellis | Eurisko.

Cumpărătorii de capital şi cei instituţionali, care au fost jucătorii dominanţi în 2008, vor rămâne cheia pentru piaţa imobiliară de investiţii din viitorul apropiat. "S-a înregistrat o creştere accentuată a yield-urilor prime în întreaga Europă în ultimul trimestru al anului 2008. Acest aspect va reuşi întrucâtva să diminueze prăpastia dintre aşteptările cumpărătorilor şi ale vânzătorilor, pregătind scena pentru niveluri mai înalte de activitate în 2009", a declarat Michael Haddock, director al EMEA Capital Markets Research, CB Richard Ellis, Cu toate că activitatea europeană de investiţii în T4 a scăzut cu 29% faţă de al treilea trimestru, rezultatele au fost influenţate pozitiv de un număr semnificativ de tranzacţii încheiate înainte de sfârşitul anului.

Printre acestea au existat şi câteva tranzacţii notabile, printre care şi achiziţionarea de către HSBC a 8-16 Canada Square în Londra pentru suma de 990 milioane de euro şi vânzarea portofoliului de tip sale-and-leaseback de către două bănci italiene principale, Banca Intesa şi UniCredit Group, amândouă cumulând un total de 1,65 miliarde de euro, se mai arată în comunicatul Eurisko. Cifra de afaceri a investiţiilor imobiliare comerciale europene a scăzut până la nivelul de 19,5 miliarde euro în T4 2008, după două trimestre consecutive de niveluri mult mai stabilizate ale cifrei de afaceri, respectiv în jur de 27-28 miliarde euro.

Astfel, cifra de afaceri totală din 2008 s-a ridicat la 116 miliarde euro, un nivel comparabil cu cel înregistrat în 2004. "Cu toate că pe ansamblu piaţa europeană a încetinit ritmul în ultimul trimestru din 2008, investitorii încep să-şi exprime un interes sporit pe anumite pieţe. Marea Britanie în particular înregistrează niveluri de interes în creştere, mai ales în Londra centrală unde gradul de recalculare a preţurilor a transformat mare parte din piaţa centrală într-o posibilitate atrăgătoare pentru investitorii pe termen lung (...)", a completat, Jonathan Hull, executive director al EMEA Capital Markets, CB Richard Ellis.

Sursa

20 January 2009