Dupa ce pretul pe metru patrat pentru locuintele noi a scazut in medie cu 45% de la inceputul anului si pana in prezent, dezvoltatorii spera la o crestere din 2010, o premisa fiind introducerea certificatului energetic.

FOTO:wall-street.roAm participat de curand la o masa rotunda cu mai multi dezvoltatori imobiliari si concluzia a fost ca nivelul minim a fost atins in piata rezidentiala, iar preturile apartamentelor noi ar putea creste de anul viitor. Un motiv pentru aceasta crestere este obligativitatea certificatului energetic, al carui cost va fi suportat tot de cumparatori", a declarat Vlad Vlasceanu , directorul Targul Imobiliar National (tIMOn).

In acelasi timp, o analiza a companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), in colaborare cu polonezii de la REAS, arata ca preturile apartamentelor au scazut vizibil fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar chiar si asa, sunt prea mari comparativ cu asteptarile cumparatorilor, iar dezechilibrul dintre cerere si oferta va contribui la scaderea preturilor.

Opinia lui Vlasceanu este sustinuta si de Ion Catutoiu, manager general al agentiei imobiliare RealTime, care mizeaza, pe langa certificatul energetic, si pe cota de TVA incerta. In prezent, pentru locuintele cu suprafata utila de cel mult 120 mp, a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 lei, se aplica TVA de 5%.

Certificatul energetic, TVA incert si dobanzile de la banca, pentru ca un apartament care sta prea mult la vanzare produce dobanzi la banca - toate sunt premise pentru cresterea preturilor la apartamentele noi", a declarat Catutoiu.


Sursa

4 December 2009