O parte dintre clientii care au platit avansuri de zeci de mii de euro pentru apartamente in cadrul proiectului rezidential Laguna Residence de pe malul Lacului Tei din Capitala sunt nemultumiti de intarzierea proiectului, care ar fi trebuit finalizat inca de la sfarsitul anului trecut si isi solicita banii inapoi, in conditiile in care ritmul de avansare a lucrarilor este lent, iar preturile stabilite in urma cu doi ani sunt prea mari fata de actualele valori de pe piata.

Primele blocuri au structura ridicata, dar pe santier pot fi observati doar cativa muncitori, care monteaza geamuri in cladirea dinspre intrarea Chefalului, de unde se face accesul spre proiectul care ar trebui sa cuprinda peste 500 de apartamente. Dezvoltatorii spun ca sunt dispusi sa faca reduceri de preturi de 20-30% si sa ofere si alte facilitati, dar nu toti clientii sunt dispusi sa accepte noile conditii.

"Am cerut banii inapoi. Nu ma mai intereseaza blocul. Se monteaza cate un geam pe saptamana, zici ca ar fi construit in regie proprie. De cand trebuia sa fie gata proiectul, am terminat o alta casa, m-am si mutat. Chiar daca imi ofera o reducere de pret nu ma mai intereseaza. Nici la 1.300 de euro/metrul patrat nu mai reprezinta o investitie acel apartament", spune Mihai Florea, un client care a platit 60.000 de euro avans pentru un apartament cu trei camere si o suprafata de 104 metri patrati, avand un pret total initial de 240.000 de euro.

Cauta bani la banca

Dezvoltatorii proiectului, un grup de investitori spanioli, pun intarzierile pe seama faptului ca joint-venture-ul GEA Prasa a fost dizolvat, Grupo Prasa iesind din proiect, in timp ce GEA 21 va continua lucrarile, incercand sa obtina o finantare bancara in urmatoarele saptamani.

Spaniolii de la GEA 21 spun ca au investit pana in prezent circa 30 de milioane de euro in acest proiect din fonduri proprii, fiind necesare alte 10 milioane de euro pentru finalizarea primelor locuinte din proiect.

"Am renegociat pretul si data de predare. Piata s-a schimbat in doi ani de zile, cumparatorii au de pierdut si din cauza cursului valutar, iar situatia personala a multora s-a schimbat. Am oferit reduceri intre 20 si 30%, in functie de pretul de achizitie, in conditiile in care multi cumparatori au dubii si nu sunt siguri daca vor putea plati", spune Tomas Manjon, director in cadrul companiei GEA 21.

Ca urmare a dizolvarii fuziunii dintre cele doua grupuri spaniole, patrimoniul proiectului Laguna Residence a fost transferat pe o alta societate, ai carei actionari sunt doar spaniolii de la GEA 21. Acest lucru a ridicat de asemenea suspiciuni din partea cumparatorilor, in conditiile in care antecontractele de achizitie a locuintelor au fost semnate cu o alta firma, catre care au fost platite si avansurile.

"Am trimis inca din luna februarie notificari catre clienti prin care i-am anuntat de schimbarea firmei. Singurul lucru care se va schimba la contracte este promitentul vanzator, restul detaliilor urmand sa ramana la fel", a mai spus Manjon.

"Conform contractelor semnate initial, n-aveau voie sa vanda activele", spune avocatul Mihai Florea, care a incercat sa execute silit dezvoltatorul spaniol. Ca urmare a divizarii celor doua firme spaniole, GEA a preluat proiectul Laguna, in timp ce Prasa a preluat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din zona Viilor, cumparat de cele doua companii pentru aproape 30 de milioane de euro. Potrivit unei copii a contractului de transfer de afacere, ambele active au fost transferate de pe firma GEA Prasa International Construct pe GEA International Development. "Ulterior terenul de pe Viilor a fost transferat catre o firma detinuta integral de Prasa. Asa ne-au sfatuit avocatii sa procedam", spune Rafael Ordas, directorul general al companiei GEA in Romania.

 


 




Sursa

28 May 2010