Dezvoltatorii ar putea beneficia de pe urma programului "Prima casa", in conditiile in care stimularea vanzarilor ar putea opri scaderea preturilor, atat la apartamente vechi, cat si la cele noi, tinand cont ca cele doua piete sunt interconectate.

Dezvoltatorii imobiliari sunt ajutati prin ricoseu daca preturile la apartamente isi vor stopa scaderea"Programul ar putea sa creasca preturile pentru apartamentele vechi si ar avea astfel o influenta pozitiva, in conditiile in care valorile au scazut dramatic in ultima perioada.

Bancile care aveau expunere ridicata pe real estate vor fi ajutate, in conditiile in care au acordat numeroase credite ipotecare pentru achizitia unor proprietati a caror valoare scazuse accentuat", a declarat David Flusberg, CEO si actionar al companiei de dezvoltare imobiliara Adama, care a finalizat pana in prezent circa 400 de apartamente in cartierul Titan din Bucuresti.

El apreciaza ca programul este bun atata timp cat va convinge bancile sa reia creditarea, in conditiile in care, spune el, "nici cu avans de 30% bancile nu acordau credite in ultima perioada". Programul guvernamental se adreseaza, potrivit informatiilor existente, apartamentelor finalizate, indiferent de anul constructiei.

Adama are in prezent realizate locuinte in Bucuresti care se incadreaza in plafonul de creditare de 60.000 de euro, dar si locuinte in constructie la Ploiesti sau Bacau, cu preturi apropiate. "La fel ca si TVA-ul de 5% (pentru locuintele cu un pret maxim de 380.000 de lei, cumparate de la persoane juridice - n.r.), aceste garantii care feresc bancile de intrarea clientilor in default, reprezinta un lucru pozitiv, chiar daca nu este adresat direct spre apartamentele noi", mai spune reprezentantul Adama.

Clientii care vor beneficia de credite ipotecare prin programul guvernamental "Prima casa" vor avea intr-adevar costuri mai reduse cu peste 100 de euro sau chiar 200 de euro pe luna. Pentru un credit de 57.000 de euro luat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este de 305 euro prin programul guvernamental, in timp ce la ofertele actuale din piata, ratele lunare urca pana la peste 400 sau chiar 500 de euro.

Totusi, pe piata pot fi gasite si credite mai ieftine, cum este cazul bancii Italo-Romena, unde rata pentru aceeasi suma s-ar ridica la 333 de euro lunar, insa italienii nu au o retea puternica de sucursale in Romania. Prin programul guvernamental, bancile vor putea practica o dobanda anuala efectiva (DAE) de maximum 5,28%, care include valoarea indicatorului EURIBOR la trei luni, care in prezent se situeaza la 1,28%, si o marja de 4% cat reprezinta maximul acceptat de Guvern.

Sursa

16 June 2009