0-1591-d52cb8871d2416a3299b0f69f990a253.jpgPentru că nu îşi permit să reducă preţurile noilor construcţii, dezvoltatorii vin cu bonusuri atractive, precum mici discounturi pe perioade limitate, mobilier, locuri de parcare sau boxe gratuite. Consultanţii imobiliari spun că, în prezent, o locuinţă ieftină implică însă şi un compromis din partea cumpărătorului. Acesta se poate traduce prin distanţa mare faţă de oraş, o calitate mai slabă a execuţiei, materiale mai ieftine şi ineficiente energetic.

Preţul terenului, al materialelor de construcţie, impozitele, ratele bancare, forţa de muncă şi un profit satisfăcător - toate aceste costuri se reflectă în preţul de vânzare al unei locuinţe. Însă, ce înţeleg dezvoltatorii printr-un profit satisfăcător? În situaţia actuală dezvoltatorii se declară mulţumiţi dacă profitul se situează într-o marjă de 20-70%.

Dacă acesta scade sub 20% nu mai devine deloc atractiv să se apuce de construit, spun specialiştii de la EuroMetropola. Profitul poate fi mai mare de 70% numai în situaţia în care terenul a fost achiziţionat cu mai mult timp în urmă la un preţ mai scăzut şi are coeficienţi urbanistici foarte buni. Astfel, terenul poate fi exploatat la maximum printr-un procent de ocupare mare şi un regim de înălţime permisiv. Specialiştii spun că o rată de profit mai mare se obţine şi în funcţie de durata construcţiei.

Practic, cu cât timpul de construire este mai mare, cu atât dezvoltatorii îşi propun o marjă de profitabilitate mai ridicată.

Totuşi, cum ar putea contructorii să aducă pe piaţă o oferta mică de preţ? În condiţiile în care materialele de construcţie nu dau nici un semn de ieftinire, iar mâna de lucru calificată devine tot mai inaccesibilă, singura direcţie ar putea fi terenurile. Dacă preţul acestora ar scădea, dezvoltatorii ar găsi mult mai atractiv să construiască, fără să îşi reducă profitul.

Sursa

13 October 2008