Dată fiind tendinţa românilor de a refuza din start apartamentele de la parter şi ultimul etaj, dezvoltatorii imobiliari caută soluţii care să vândă aceste locuinţe, iar apartamentele de la parter au, de obicei, terase generoase pentru a atrage cumpărătorii, susţin analiştii Esop Consulting, potrivit NewsIn.

Potrivit reprezentanţilor companiei imobiliare la fostele blocuri comuniste, parterul şi ultimul etaj puneau reale şi grave probleme locatarilor, începând de la teamă de hoţi, refularea instalaţiei, gălăgia sau lipsă de lumina în cazul primei variante şi continuând cu tavanele prin care plouă, în cazul celei de-a două. Această mentalitate s-a păstrat şi azi, susţin dezvoltarorii, iar la întrebarea dacă sunt anumite elemente speciale care să definitiveze criteriile căutării, cumpărătorii răspund aproape invariabil: nu vrem parter sau ultimul etaj.

"Credem că principalul motiv pentru această atitudine este mentalitatea care pleacă de la amintirea fostelor blocuri comuniste, unde problemele cu parterul şi cu ultimele etaje erau evidente, dar, în ceea ce priveşte blocurile noi, acestea sunt false probleme", a explicat Irina Petrescu, partener în cadrul companiei imobiliare Esop.

Potrivit acesteia, dezvoltatorii caută mereu şi vin cu soluţii eficiente care să vândă aceste locuinţe. "Apartamentele de la parter au, de obicei, terase generoase care atrag cumpărătorii, făcându-i să uite de vechea mentalitate. În cazul în care nu se pot face astfel de terase sau dacă spaţiile nu au aceeaşi lumozitate că la celelalte etaje, dezvoltatorii vând parterul că birou sau spaţiu comercial, astfel încât ansamblul rezidenţial are, din start, mai multe avantaje", a mai declarat reprezentanta Esop.

În privinţă celorlalte probleme despre care se spune că pot apărea în cadrul unui apartament la parterul blocului, analiştii imobiliari mai spun că ele pot fi demontate la o analiză simplă. Problemă gălăgiei a fost demult eliminată de ultimele sisteme de tâmplărie şi de izolare fonica, în timp ce sistemele de apa, căldură şi canalizare au la bază componente noi realizate după ultimele standarde eurpene, astfel încât problemă refularii de la primele etaje nu se mai poate pune. "Dacă vorbim despre securitate, în toate clădirile noi, atât condominiumuri cât şi individuale, există sisteme de securitate bine puse la punct, dublate, aproape întotdeauna, de pază cu personal uman", mai afirmă Irina Petrescu.

În ceea ce priveşte ultimul etaj, priveliştea şi luminozitatea sunt punctele de atracţie, iar riscul  izolării necorespunzătoare este minim în cadrul unui ansamblu rezidenţial nou. "În condiţiile în care noile ansambluri sunt construite după reglementările în vigoare, cu un mare accent pe calitate şi pe siguranţă, riscul de a apărea situaţii neprevăzute din vina constructorului este minim", conform analiştilor imobiliari.

Sursa

13 May 2008