0-977-1ac698be36de4913ab7bc66b61e0cb5a.jpgDezvoltatorii imobiliari care activeaza pe segmentul rezidential se asteapta la scaderi constante ale profitului, din cauza cresterii costului de constructie si a pretului terenurilor. Pretul locuintelor, sursa efectiva de castig, se va stabiliza si el. Pe de alta parte, reprezentantii Colliers International considera ca profitul va mai cunoaste usoare cresteri, deoarece pretul terenului a atins un maxim, iar locuintele se vor scumpi in continuare.

Shimon Galon, CEO al Globe Trade Centre, sustine ca, pe langa pretul terenului, mai sunt si costuri implicate de constructia efectiva, care, deocamdata, mananca din profit. “A trecut perioada in care dezvoltatorii aveau o margine de profit mare. Parerea mea este ca pretul terenurilor va ramane stabil si chiar va cobori, iar pretul locuintelor se va stabiliza si el”, considera Galon. Acesta mai puncteaza si factorul concurenta, care impiedica ridicarea preturilor. Reuven Havar, CEO in cadrul AFI Europe, este de parere ca profitul va scadea in urmatoarea perioada, deoarece terenul a ajuns la un pret extraordinar.

“Cand am cumparat, acum un an, terenul din Pipera, am stiut ca nu pot avea un profit mai mare de 20%. Cand am venit in Romania, ma asteptam la un randament investitional de 13-14%, dar acum e in jur de 11-12%”, subliniaza Havar. Pentru Alejandro Solano, directorul general al Hercesa, profitul nu este mereu important. El sustine ca, uneori, capitalul de imagine pe care il da un proiect bine facut este mai important decat profitul. Pe de alta parte, Dorinel Cazacu, reprezentantul in Romania al spaniolilor de la GEa-Prasa, mentioneaza ca profitul este influentat si de alti factori, precum instabilitatea, faptul ca nu exista un trend normal de crestere a salariilor pentru angajatii din constructii sau infrastructura.

El este de parere ca profit in crestere se inregistreaza doar pe o piata speculativa. Pe de alta parte, Bogdan Georgescu, managing partner in cadrul Colliers International, considera ca, in general, in ultimii ani, profitul dezvoltatorilor a scazut odata cu cresterea pretului terenurilor. “Acum insa, pretul terenurilor a ajuns la un maxim, iar locuintele se vor scumpi in continuare, de unde rezulta un profit mai mare pentru dezvoltator. In prezent, profitul cu care lucreaza acestia este de 20-25%”, a declarat Georgescu. Marginea de profit ii pune pe investitori in postura de a alege constructia de blocuri-turn, renuntand la constructia de case si vile de lux, din cauza preturilor tot mai ridicate ale terenurilor.

 “La achizitionarea unui teren, dezvoltatorul are in vedere sa amortizeze costul investitiei, dar si sa obtina un profit satisfacator, iar acest lucru nu este posibil decat prin obtinerea unei suprafete construite cat mai mari. Dezvoltarea pe verticala este regula care dicteaza acum in noile constructii, pentru ca este cea mai profitabila”, a declarat Monica Marin, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara EuroMetropola, citata de NewsIn.

Sursa

1 November 2007