Sectorul industrial al pieţei imobiliare a cunoscut, în primele şase luni ale acestui an, o dublare a suprafeţei închiriate, respectiv 50.000 mp, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, atât chiriaşii, cât şi dezvoltatorii sunt în continuare foarte atenţi la mişcările pe care le fac, se arată în cel mai recent raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară The Advisers.

13941-1_capital_30_09.jpgStocul de spaţii industriale a rămas neschimbat în prima jumătate a anului, de vreme ce dezvoltatorii evită în această perioadă începerea unor proiecte speculative. Astfel, stocul actual este de 920.000 mp, nivel raportat şi la sfârşitul lui 2009.

Până la sfârşitul anului se mai aşteaptă doar 20.000 mp de spaţii logistice, construite speculativ, în cadrul a două proiecte localizate în zona de sud-est a Bucureştiului.

Suprafaţa medie pe care chiriaşii o caută în prezent este de 2.500 mp. Cererea a venit în principal din partea companiilor din zona de FMCG. În comparaţie cu 2009, tranzacţiile încheiate de companiile de logistică au reprezentat doar 12% din volumul total.

„Chiar dacă stocul a rămas neschimbat, gradul de neocupare a crescut cu 20%, în comparaţie cu semestrul anterior, de la 10% la 12%", se precizează în raport.


Sursa

30 September 2010