Lista developerilor rezidentiali cu cele mai mari pierderi este dominata de companii din strainatate.
Firmele romanesti se afla in topul clasamentului celor mai profitabili constructori de locuinte.

Un numar de 14 din 26 de principali dezvoltatori rezidentiali din Capitala si cateva mari orase din tara au cheltuit mai multi bani decat au reusit sa stranga din vanzarea locuintelor. Pierderile totalizate, declarate de catre firmele specializate in constructia de locuinte, se cifreaza in anul 2009 la peste 65 de milioane de euro, in timp ce profiturile, in cazul societatilor care au reusit acest lucru, cumuleaza o valoare de aproximativ 13 milioane de euro, potrivit datelor contabile publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

In principal, in topul profitabilitatii se afla, lucru surprinzator, companii controlate de actionari romani, in timp ce lista perdantilor este dominata de societati infiintate de fonduri de investitii sau dezvoltatori straini.
Astfel, cele mai mari pierderi inre­gistrate in sectorul dezvoltarii rezidentiale au fost raportate de companiile Marble House, Westhouse Group, Hercesa, Cefin Real Estate Alpha si Ferco Investment.

Topul perdantilor

Pe primul loc in topul dezvoltatorilor cu cele mai mari pierderi se afla compa­nia Marble House. Firma a raportat pen­tru 2009 o cifra de afaceri de 5,1 milioane de euro si o pierdere de 16 milioane de euro, dublu fata de anul precedent. Marble House este dezvoltatorul pro­iectului Monaco Towers din Bucuresti, activeaza pe piata locala din anul 2006, fiind un vehicul investitional al Metal House, parte a grupului Sharmetal.

Pe locul 2 in lista firmelor cu cele mai mari pierderi se afla compania  Westhouse Group, dezvoltatorul a trei ansambluri rezidentiale din judetul Constanta: Oasis Residences, Central Apartments si Co­rallia Holiday Apartments. Firma este detinuta de Rom Real Ltd., cu actionari norvegieni, si a intrat pe piata in 2005. Anul trecut, Westhouse a raportat o pierdere neta de 8,7 milioane de euro la o cifra de afaceri de 0,12 milioane de euro.

Compania este unul dintre marii posesori de pamant din tara, avand in proprietate te­renuri de aproximativ 1,2 milioane de mp.

Locul 3 este ocupat de un dezvoltator imobiliar din Spania, Hercesa. Firma a intrat pe piata din Romania in anul 2004, prin cumpararea imobilului in care a functionat hotelul Cismigiu si cinema­to­graful Bulevard, valoarea de piata a ace­stuia fiind atunci de doua milioane de euro. Hercesa a anuntat in Ro­ma­nia planuri pentru con­stru­irea a aproxi­mativ 5.200 de apartamente in cateva an­sam­bluri rezi­den­tiale, iar dintre acestea cel mai avansat este Vivenda Residen­cias din Titan. Pro­iec­tul in­clude 1.400 de apartamente, din care au fost livrate pana in prezent doar ceva peste 10%.

Pe locul 4 al topului cu cele mai mari pierderi din dez­voltarile rezidentiale figu­reaza firma de proiect a companiei Asmita, care dezvolta proiectul Asmita Gardens, ce cuprinde 765 de unitati locative. Asmita este unul dintre dez­vol­tatorii exotici din Capitala. De origine indiana, compania a terminat in aceasta primavara, cu un an intarziere, proiectul sau rezidential. Efor­tul financiar a fost soldat cu raportarea unei pierderi nete de aproximativ 8 mi­lioane de euro si o cifra de afaceri de 18,6 milioande de euro (in 2009). Jumatate din proiect este de­ti­nuta de fondul de inve­stitii Charlemagne Capital.

 


Sursa

6 September 2010